BiH povoljna za pranje novca, a rudnici su primjer


19.04.2024 06:28


Današnja arhitektura tajkuna, biznismena, bankara, političara i moćnika na našim prostorima nastala je na pranju novca zarađenog na trgovini drogom, naftom i drugim kriminalnim radnjama prije, u toku i nakon rakon raspada Jugoslavije. 



Do sada je od tih poslova zarađeno preko 300 milijardi evra, a polovina toga je novac koji je iznesen sa računa koji bi kontrolisao budžet zemlja bivše Jugoslavije“, rekao je novinar Domagoj Stefan Margetić u emisiji „MAT“ BN televizije.

„Pranje novca na Balkanu je nastavljeno, a BiH je najpovoljnija za to jer je najmanje pod kontrolom međunarodnih propisa. Primjer za to su rudnici oko Prijedora u kojima se, pod maskom ispitivanja i bez potrebnih papira, vrši rudarenje, tvrdi Margetić.

„U rudnike oko Prijedora se ubacuju stotine miliona evra, a potpuno je neizgledno da bi se to vratilo kroz sledećih 30 godina jer je nemoguće. Ne postoji ekonomska isplativost projekta ali to radite samo onda kad želite da operete novac, ubacite ga u legalne tokove i onda to izvučete iz tih firmi. Pri tome uništavate imovinu ljudi i bespovratno okolinu“, navodi Margetić.

Novac u BiH stiže sa računa offshor firmi sa Kipra, navodi Margetić. Njega su, kako kaže, prije otvaranja tih računa lokalni mešetari držali u Saudijskoj Arabiji i Rusiji, a zatim prebacili na Kipar da bi ga investirali u BiH, između ostalog i u rudnik u Ugljeviku.

„Mislim da to nije gotova priča jer je veliki novac u igri. Našim gangsterima treba crvena krpa, pa onda kažu da je krivac taj Rus (Serdarov, prim. aut.). Pitanje je čiji je to kapital? Zar mislite da je neki Rus toliko blesav da bi se igrao svojim novcem?

Ne! Ja vam odgovorno trvdim da je to povjerenički kapital koji je inicijalno na Kipar došao sa Balkana, a on (Serdarov, prim. aut.) tu samo figurira. Priča će, naravno ići dalje dokle god je profitabilno i dokle god vide da kroz tu priču mogu oprati npr. 100 miliona evra“, objašnjava Margetić.

Margetić naglašava da trenutni rat u Ukrajini odgovara glavnim igračima u BiH i Hrvatskoj jer je cijena energenata velika, pristup znatno ograničen, a oni, tvrdi kontrolišu i značajan dio koji odlazi u EU.

„Imate nekontrolisano osnivanje malih energetskih preduzeća u BiH koja služe samo tome da bi se legalizovala enormna količina energenata koji dolaze u BiH, makar samo preko papira, a realno su negdje drugdje. Ti energenti dolaze ovdje, najvećim dijelom uz posredovanje Milorada Dodika, jednim manjim dijelom Čovića i Ivana Čermaka.

Potrebno ih je nekome prodati. Dodik to ovdje nema kome, može jedan mali dio koliko je interesantno Srpskoj ili BiH. Međutim, većinu tih energenata otkupljuje Čermak i onda oni ulaze u Hrvatsku, postaju hrvatski energenti i idu dalje za EU“, dodaje Margetić.

BiH učestvuje i u švercu oružja i u Ukrajinu, iako ne direktno zbog veta Republike Srpske, tvrdi Margetić.

„Dragan Čović je omogućio da industriju posebne namjene u Vitezu kupi Zubak (Zvono, prim. aut.) koji je u ratu bio glavni švercer za oružje HDZ-a. Onda to oružje ide za Hrvatsku, a iz Hrvatske ide u Ukrajinu. To se sada događa pred nosom svih, a od toga ne zarađuje BiH, nego ta ista ekipa. Budžet BiH od toga nije bogatiji ni za 50 centi“, priča Margetić.

„Građani BiH od toga nemaju ništa. Imaju samo to da navlače na sebe bijes jer to oružje u Ukrajinu ipak dolazi iz BiH“, zaključuje Domagoj Stefan Margetić.



Izvor: BN
Foto: BN