Ekspresno ročište Dodiku i Lukiću u Sudu BiH


29.04.2024 14:50


Iznošenjem dijela materijalnih dokaza protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića završeno je današnje jednočasovno ročište u Sudu BiH i najavljeno novo za 22. maj. 



Među dokazima bile su i odluke visokog predstavnika BiH Kristijana Šmita, koga vlast Republike Srpske ne priznaje, a kojima se stavljaju van snage sporni zakoni koje je donijela NSRS.

Tokom izvođenja materijalnih dokaza tužilaštva, Dodik je prigovorio tužiocu Nedimu Ćosiću koji je naveo dokaz o rezultatima izbora u Republici Srpskoj u kojima je, kako je rekao, Milorad Dodik proglašen predsjednikom entiteta Republika Srpska, na što je reagovao Dodik, kazavši da je on predsjednik Republike Srpske, a ne entiteta, kako je kazao tužilac.

Sudija Sena Uzunović je u startu odbila materijalni dokaz Tužilaštva u kojem je navedeno 30 novinskih članaka, istakavši da oni ne mogu biti dokaz u krivičnom postupku, jer predstavljaju mišljenje i ne temelje se na činjenicama.

Tu su bili i dokazi i akti koje su izuzeli inspektori SIPA-.e.

Advokati odbrane su ukazali da je i sam tužilac istakao da su odluke visokog predstavnika sklonjene sa internet stranice OHR-a te da na njima nema Šmitovog potpisa i pečata. Sudija je kazala da će Sud cijeniti uložene dokaze naknadno, u okviru glavne stvari.

Sudija je odbila izvođenje dokaza Tužilaštva, a koji se tiču Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH, koju verziju je Tužilaštvo sa engleskog jezika prevelo putem sudskog tumača. Prijedlog je odbijen iz razloga jer nije predočena službena verzija, a tiče se visokog predstavnika u BiH.

Dodiku se sudi zbog potpisivanja ukaza o proglašenju zakona, a Lukiću zbog objavljivanja tog ukaza u Službenom glasniku Republike Srpske.

Radi se o zakonu o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH na području Republike Srpske, koji je Šmit proglasio ništavnim i objavljivanjem tog zakona u Službenom glasniku Republike Srpske.



Izvor: BN
Foto: Srna