Šest puta manja satnica radnika u BiH od zemalja EU


16.04.2024 10:08


Prosečna satnica zaposlenih u BiH, ako pretpostavimo da imaju oko 174 radna sata mesečno, iznosi skromnih 3,9 evra, što je 12 puta manje od Luksemburga i šest od proseka koje imaju radnici u zemljama Evropske unije. Šest puta manja satnica radnika u BiH od zemalja EU 



Pokazuje ovo najnovije istraživanje koje je objavio specijalizovani portal “Voronio”, pozivajući se na podatke koje periodično objavljuje evropska agencija za statistiku Evrostat.

Iako se nisu bavili BiH, Srbijom i Crnom Gorom, prostom računicom je lako izračunati ovu satnicu i uporediti je sa analizom ovog portala. Ona pokazuje da je BiH, zajedno sa Crnom Gorom i Srbijom, ruku pod ruku, na samom evropskom dnu.

Trenutni minimalac u Republici Srpskoj, a koji prima veliki broj zaposlenih u realnog sektoru iznosi 450 evra, što znači da je satnica ovih radnika oko 2,65 evra.

Radi se o poraznoj činjenici na koju godinama upozoravaju mnogi ekonomski analitičari i stručnjaci, navodeći da plate u realnom sektoru treba da diktiraju one u javnom sektoru, što do sada nije bio slučaj.

Na ovu poraznu činjenicu nedavno su upozorili i iz Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

U jednom od svojih izveštaja oni su istakli da je životni standard na zapadnom Balkanu i dalje znatno niži od onog u EU te da bi moglo biti potrebno od 30 do čak 70 godina da ova regija, pa samim tim i BiH, dostigne evropske proseke, a pogotovo ako se trenutni trendovi nastave – niska produktivnost koja proizlazi iz nedovoljnog ulaganja, slabih institucija, nepovoljne demografije i izazovnog poslovnog okruženja.

Rekorder EU po prosečnim primanjima, odnosno satnici, očekivano je Luksemburg, prestonica finansijskih usluga koja pored toga što ima najveći bruto društveni proizvod (BDP) po glavi stanovnika na svetu, takođe ima i najveću evropsku prosečnu platu od oko 47 evra po satu.

Skandinavske zemlje, Danska i Norveška, takođe dobro kotiraju na ovoj listi, jer zaposleni u ove dve države u prosjeku dobijaju, odnosno zarađuju 42 evra po satu, a među prvih pet su i Island (39) te Belgija (36,3).

Slede Irska (33,3), Holandija (33), a Nemačka, država u kojoj radi veliki broj ljudi sa ovih naših prostora je na osmom mestu ove liste sa satnicom nešto većom od 31 evra.

Nakon nje su Finska (30,5), Austrija (30), Francuska (28,7), Švedska (26,3). Interesantno Slovenija je naredna zemlja (21,9) i našla se ispred Italije i Španije, država u kojima prosečna satnica iznosi 21,5, odnosno 18,2 evra. Hrvatska se našla na skromnom 22 mestu sa prosečnom satnicom od 12,7 evra.

Na začelju ove liste našle su se Slovačka (12,5), Poljska (11,9), Mađarska (11), Letonija (10,7), Rumunija (10,4) te Bugarska (8,1 evra).



Izvor: Blic
Foto: Ilustracija