" />   " />   " />


Sankcionisani na državnom budžetu ostali bez plata


15.04.2024 14:34


Iako su iz Ministarstva finansija i trezora BiH izvršene transakcije, redovne mjesečne plate osobama koje su pod sankcijama SAD vratile su se u budžet. 

 


Kako nam je rečeno u ovom ministarstvu, uplate su izvršene na vrijeme, kao i ostalim zaposlenim, ali, kako su računi primalaca ugašeni, sredstva su vraćena i transakcije nisu mogle biti izvršene.

- Traži se način na koji bi se mogle izvršiti isplate, ali je to bez validnog računa gotovo pa nemoguće - kazao nam je zamjenik ministra finansija i trezora BiH Muhamed Hasanović.

Jedno od rješenja, kako je najavljivao i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, bilo bi da se isplate vrše putem pošte, ali je i ono neizvodivo s obzirom na to da je i u tom slučaju korisniku potreban aktivan bankovni račun.

Teorijski, moguće je da trenutno najveću brigu kažnjeni pokušaju riješiti osnivanjem nove banke, ali je u praksi nerealno očekivati da bi takva banka dobila saglasnost Centralne banke BiH.

Sudeći prema posljednjem saopštenju Ambasade SAD u BiH, kandidati za sankcije su i svi učesnici u uspostavljanju paralelnog izbornog sistema u BiH i eventualnoj organizaciji nelegalnih izbora u RS, ali i svi koji učestvuju u antidejtonskim aktivnostima režima u Srpskoj, tako da će platni spiskovi u institucijama na svim nivoima vjerovatno biti još kraći.

Osim članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, plate iz budžeta institucija BiH primaju i dojučerašnji savjetnik, a trenutni konzul BiH u Rijeci Milan Tegeltija, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Marinko Čavara, državne tužiteljice Diana Kajmaković i Gordana Tadić.



Izvor: Avaz
Foto: Avaz