Stiglo novo i oštro upozorenje američke Ambasade


12.04.2024 11:22


Ambasada SAD oglasila se saopštenjem u kome poručuje da bi stvaranje paralelnog izbornog sistema u Republici Srpskoj bilo protivustavno i antidejtonsko, ali i da bi lišilo biračke u Republici Srpskoj temeljnih demokratskih prava koja su im zagarantovana Ustavom BiH. 



"Bilo kakvi izbori provedeni po protivustavnom, paralelnom izbornom sistemu ne bi imali legitimitet, a oni koji učestvuju u njihovoj organizaciji bavili bi se antidemokratskim, protivustavnim i antidejtonskim djelovanjem", naveli su iz Ambasade i dodali:

"Sjedinjene Države su bile jasne da su spremne da odgovore na antidejtonske akcije lokalnih aktera i da podržavaju akcije visokog predstavnika da učini isto."

Naglašavaju da Milorad Dodik griješi ako misli da će SAD ostati po strani dok on slijedi svoju secesionističku agendu i gura BiH ka sukobu.

"Svaki pokušaj entiteta ili bilo koje druge poddržavne jedinice da se otcepi je antidejtonska akcija koja se neće tolerisati. Republika Srpska je entitet u sastavu države Bosne i Hercegovine. Ona je sastavni dio zemlje, ali ni Republika Srpska, ni Federacija ne postoje van Bosne i Hercegovine. Ustav BiH ne predviđa pravo da se entitet ili bilo koja druga poddržavna jedinica otcijepi", poručili su iz ambasade SAD.



Izvor: BN
Foto: Fena/Fokus.ba