CIK pisao opštinskim i gradskim izbornim komisija u Srpskoj: Upozoravamo vas!


11.04.2024 10:57


Centralna izborna komisija BiH uputila je dopise opštinskim i gradskim izbornim komisija u Republici Srpskoj u kojima ih napominje i upozorava da je CIK BiH isklјučivo nadležan i ovlašten da provodi izbore BiH. 



Dopis CIK-a BiH komisijama u Republici Srpskoj poslat je nakon poziva Vlade RS organima za provođenje izbora iz Republike Srpske, da podnesu ostavke.

U slučaju da se neki članovi opštinskih i gradskih izbornih komisija u Republici Srpskoj premišljaju ili odlučili su ispuniti želje SNSD-a na čelu s Miloradom Dodikom i njihovim koalicionim partnerima, saznajemo da je CIK BiH preventivno sve njih podsjetio da su dužni postupati nezavisno i nepristrasno i bez ispunjavanja političkih zahtjeva poštovati Ustav i zakone Bosne i Hercegovine, te vjerno i savjesno obavlјati dodijelјene dužnosti.

Ukoliko bi do toga došlo, jasno je da bi zbog kratkih rokova i mnogo posla kojeg je potrebno obaviti do oktobra izbori u Srpskoj bili ugroženi.

Izuzev CIK-a koji se ranije oglasio i saopštenjem za javnost o pozivu Vlade RS organima za provođenje izbora na ostavke iako ih ta vlada nije ni birala nego CIKBiH, drugih reakcija nije bilo.

 



Izvor: Raport
Foto: Raport