NATO digao avione zbog ruskog napada na Ukrajinu


11.04.2024 09:57


Operativna komanda poljske vojske objavila je rano jutros da borbeni avioni te zemlje i saveznica iz NATO operišu u vazdušnom prostoru Poljske zbog velikog ruskog raketnog napada na Ukrajinu. 



U objavi na mreži X (bivši Tviter) navodi se da je zbog dizanja tih aviona "povećan nivo buke, posebno u jugoistočnim delovima Poljske.

- Noćas je praćena intenzivna aktivnost avijacije dugog dometa Ruske Federacije, vezana za raketne udare na objekte locirane na teritoriji Ukrajine. Sve neophodne procedure su pokrenute sa ciljem osiguravanja bezbednosti poljskog vazdušnog prostora, a Operativna komanda Oružanih snaha Poljske konstantno prati situaciju - piše u objavi.


Rusija je tokom noći pokrenula kombinovani napad velikih razmera na kritičnu infrastrukturu u Ukrajini. Komandant ukrajinskih vazdušnih snaga Mikola Oleščuk je na "Telegramu" rekao da je PVO uništila 57 od 82 vazdušnih meta.

Prema podacima Ukrajinaca, u napadu su korišćene različite vrste projektila i bespilotnih letelica: 20 krstarećih projektila Kh-101/Kh-555, šest hipersoničnih projektila Kh-47M2 "kinžal", 12 protivvazdušnih projektila S-300, 40 dronova "šahed-131/136" i četiri rakete vazduh-zemlja "Kh-59".

Ukrajinski ministar energetike Herman Haluščenko je rekao da su Rusi gađali infrastrukturne objekte u pet oblasti.

- Neprijatelj ponovno napada našu energetsku infrastrukturu! Proizvodna postrojenja i sistemi u Harkovu, Zaporožju, Lavovu i Kijevu su bili napadnuti - rekao je on i potvrdio da službe rade na otklanjanju posledica napada.

Požar je izbio u termoelektrani "Tripolska" u Kijevskoj oblasti, javila je ukrajinska državna agencija Ukrinform.

Agencija je na "Telegramu" objavila video-snimak na kojem se vidi da je veliki požar zahvatio termoelektranu. Na snimku se vidi i gust oblak crnog dima, preneo je Tass.

Termoelektrana "Tripolska" nalazi se na obali Dnjepra, 45 kilometara južno od ukrajinske prestonice, i najveća je u Kijevskoj oblasti.



Izvor: Blic
Foto: JAN LANGHAUG/EPA