Na proljeće bi BiH trebala dobiti status kandidata za NATO


08.04.2024 11:23


Ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Zukan Helez na otvaranju NATO Konferencije strateških vojnih partnera je otkrio da bi BiH trebala dobiti status kandidata za članstvo. 



"NATO pruža veliku podršku Oružanim snagama BiH. Mnogo su uložili u opremu, obrazovanje, vježbe... Naš rad i napredak su primjetili tako da bi već na proljetnom zasjedanju trebali dobiti kandidatski status, što je korak bliže članstvo u NATO savezu", kazao je Helez.

Odgovarajući na pitanja medija da pojasni šta to konkretno znači za BiH, Helez je rekao da je to priznanje BiH za sve što je uradila na NATO putu i da je kandidatski status nešto novo što NATO uvodi.

"Svjestan sam i drugih političkih očekivanja, ali sve dok Zakon o odbrani BiH kaže da je naš cilj članstvo u NATO ja ću to poštovati. Takođe, odluka Predsjedništva BiH iz 2009. je jasna i glasi da je cilj članstvo u NATO savezu.Sve je zakonski regulisano", naglasio je Helez.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalmajor Gojko Knežević je rekao da partnerstvo BiH i NATO-a traje od 2006. godine i da se saradnja odvija kroz različite oblasti, poput obrazovanja, opremanja, obuke i ocjenjivanja.

"Što se tiče procesa prema međunarodnim organizacijama, nadležno je Predsjedništvo BiH. Ako pogledate posljednji izvještaj generalnog sekretara NATO-a iz sredine marta vidjećete da je konstatovano da je BiH intenzivirala saradnju i da Program reformi ne prejudicira članstvo", zaključio je Knežević.

Zamjenik načelnika Uprave za partnerstvo kontraadmiral Gunnstein Bruasdal istakao je da su NATO i BiH zajedno napravili mnogo od 2006. kada je BiH zvanično postala partner.

"Moramo ostati partneri na izgradnji zajedničke bezbjednosti. Mnogo je prijetnji i problema u svijetu, od klimatskih promjena do sajber bezbjednosti, a jedino zajedno se možemo oduprijeti", naglasio je on, prvog dana ove NATO Konferencije u Sarajevu koja traje do 12. aprila.



Izvor: BN
Foto: BN