Aleksej Navaljni bi trebalo da bude danas sahranjen


01.03.2024 07:58


Aleksej Navaljni, ruski opozicioni lider koji je 16. februara preminuo u arktičkoj kaznenoj koloniji pod misterioznim okolnostima, trebalo bi da bude sahranjen danas u 12 časova u Moskvi. 



Međutim, da li će pokojni strastveni kritičar režima Vladimira Putina konačno moći da počiva u miru, očigledno zavisi od brojnih faktora.

Na dan kada je zvanično objavljen datum njegove sahrane, njegovi saradnici su saopštili da su nepoznate osobe pokušale da osujete unajmljivanje pogrebnog vozila kako njegovo tijelo bilo pokopano.

Portparolka pokojnog političara Kira Jarmuš napisala je na društvenoj mreži X da su nepoznate osobe preko telefona pretile vlasnicima pogrebnih vozila i da zbog toga niko od njih nije pristao da preveze njegovo tijelo do groblja.

Ipak, Ivan Ždanov, jedan od saradnika Navaljnog, rekao je da će tim pronaći način i rješenje za sahranu.

Julija Navaljna, supruga pokojnog političara, već je izrazila sumnju da to neće biti slučaj. Čak je izjavila da očekuje da će policija da hapsi ožalošćene koji dođu da se poslednji put pozdrave s njenim mužem. Njenim riječima: “Ne očekujem da će sahrana proći mirno”, piše Blic.



Izvor: Blic
Foto: TOMS KALNINS/EPA