Pariz i Moskva ušli su u verbalni rat


26.01.2024 11:48


Pariz i Moskva ušli u otvoreni verbalni rat zbog navodnih francuskih plaćenika, koji se bore na strani Ukrajine.



Pariz je "identifikovao koordinisani manevar Rusije" za širenje lažnih informacija u vezi sa Francuskom i navodnim prisustvom francuskih "plaćenika" koji se na strani Kijeva bore u Ukrajini, saopštilo je danas francusko Ministarstvo odbrane. 

"Nadležne državne službe su identifikovale i prate koordinisani manevar Rusije za prenošenje ovih lažnih informacija, uključujući proruske informativne mreže i državne medije kao što su Sputnjik njuz, RT i RIA Novosti", navodi se u saopštenju Ministarstva.

Od početka sukoba u Ukrajini, Francuska je bila "meta ruske kampanje dezinformacija", koja se intenzivirala sredinom januara nakon što je francuski predsednik Emanuel Makron ponovio podršku Ukrajini, dodaje se u saopštenju.

"Ne možemo dozvoliti da Rusija pobedi", rekao je tada francuski predsednik i najavio nove isporuke oružja Kijevu.

Sutradan je rusko Ministarstvo odbrane saopštilo da su ruske snage u Harkovu, na severoistoku Ukrajine, gađale zgradu koja je služila kao "zona privremenog razmeštanja plaćenika, od kojih su većina bili državljani Francuske".

Moskva je tada saopštila da je 60 boraca "eliminisano", a 20 povređeno.

"Francuska nema 'plaćenike', ni u Ukrajini, ni drugde", saopštilo je francusko Ministarstvo spoljnih poslova i osudilo "rusku manipulaciju".

 



Izvor: BETA
Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON