SNSD podržao, mimo volje Đajića, Stanivuković skupio većinu za rebalans budžeta


12.01.2024 07:11


Gradonačelnik Draško Stanivuković je na današnjem zasjedanju Skupštine grada uspio oformiti svoju skupštinsku većinu i uvrstiti rebalans budžeta grada Banjaluka za 2023. godinu na dnevni red. 



Ovaj akt je uvršten na dnevni red sa 17 glasova za nakon višesatnog zasjedanja i brojnih pauza na sjednici kojom nije predsjedavao aktuelni predsjednik Ljubo Ninković.

Na dnevni red ovog zasjedanja je bila predložena odluka o realokaciji sredstva, a naknadno i prijedlog rebalansa budžeta grada Banjaluka za 2023. godinu bez kredita i donacije.

Ninković je sredinom radnog dana rekao da se sjednica prekida iz tehničkih razloga.

'Nakon konsultacije sa koalicijom stekao sam utisak da postoji volja da se usvoji predloženi materijal. Takođe, postoje nedoumice da li je pravno moguće da se usvoje ove realokacije.

Nastavak bi mogli imati sutra, u subotu ili će biti naknadno određeno.

U međuvremnu treba ostaviti mogućnost da se upoznamo sa rebalansom i da dobijemo mišljenje Ministarstva finansija na predložene akte', kazao je Ninković koji je nakon toga napustio salu, zajedno sa potpredsjednikom Sašom Čudićem.

Čudić se nakon pauze vratio i nastavio predsjedavanje Skupštinom.

Interesantno je da su nakon izlaska Ninkovića i Čudića u skupštinskoj sali ostali odbornici većine koju predvodi SNSD što ranije nije bio slučaj. Uvijek su kada predsjednik Skupštine najavi prekid sjednice u što kraćem roku napuštali salu, ali danas tog jedinstva nije bilo.

Nakon tog poteza Ninkovića, Stanivuković je zahtijevao da se sjednica nastavi, što je i učinjeno.

U skupštinskim kuloarima se priča da je Stanivuković postigao dogovor sa koalicijom na republičkom nivou, koju predvodi SNSD, te da su odbornici dobili instrukcije da glasaju za njegove prijedloge.

'Uspio je skupiti dovoljan broj ruku za rebalans i nije želio da rizikuje da se u narednim danima neko predomisli', objašnjavaju izvori CAPITAL -a.

To se pokazalo tačnim jer su i članovi vladajuće koalicije glasali za dnevni red na kojem se nalaze realokacije i rebalans budžeta za 2023. godinu, iako se Ministarstvo finansija RS izjasnilo da se rebalans iz protekle godine ne može usvajati u ovoj.

Sa tim se izgleda nije slagao Ninković koji je u prethodnim danima bio najglasniji protivnik poteza gradonačelnika Stanivukovića i situacije oko rebalansa budžeta.

Naime, na početku današnje sjednice aktuelna administracija je uputila Skupštini grada rebalans za 2023. godinu uz amandman gradonačelnika Draška Stanivukovića kojim se planira smanjenje prvobitno predloženog budžetskog okvira. Tačnije uklanja se kredit od šest miliona KM koji je prvobitno planirala aktuelna administracija.

U amandmanu je naglašeno da kroz taj akt nisu planiran ni novac iz inostrane donacije.

Ako se uzme u obzir predloženi amandman budžetski okvir u 2023. godini se sa prvobitno predloženih 243,8 miliona KM smanjuje i trebao bi iznositi 237,8 miliona KM.

Kako bi se nadoknadio dio sredstva koji nedostaje za pojedine izdatke na ovom zasjedanju je uvrštena odluka o realokaciji postojećih budžetskih sredstva u iznosu od 3,1 milion KM.

Tim novcem trebaju biti pokrivena socijalna davanja, plate budžetskih korisnika te naknade za zaposlene koji su na bolovanju.

Predložene odluke su dobile odobrenje skupštinskih komisija u kojima vladajuća većina vodi glavnu riječ tako da se očekuje da će u toku zasjedanja one biti i usvojene.



Izvor: Capital
Foto: Capital