Šta se u BiH guglalo u 2023. godini?


13.12.2023 14:04


Gugl je izbacio statistiku najpretraživanijih pojmova za tekuću godinu, a najzanimljivije podatke daje kategorija pretraga u porastu (rising search).



Pretrage u porastu su termini koji su traženi sa ključnom riječi koji su imali najznačajniji rast obima u traženom vremenskom periodu (u ovom slučaju jedna godina).
 
Na vrhu ove liste upita na Guglu je popularni alat vještačke inteligencije – ChatGPT, zatim vaktija 2023 (vremenski raspored za molitvu islamskih vjernika), crkveni kalendar 2023 i pravoslavni kalendar.
 
Porast pretraga u BiH zabilježeli su izrazi 'balkan prenosi','Zadruga 6', strim servis 'RD Live', 'AliExpress', ali i pojedine kladionice i sajtovi za objavljivanje osmrtnica.
 
Mnogo više nego lani traži se onlajn trgovina, pojedini brendovi namještaja, kozmetike, ali i mediji.
 
Što se tiče sporta, više nego lani dominirao je tenis, pa su tako pojmovi u porastu 'Vimbldon 2023' i 'US Open', zatim fudbalski klub "Al Nassr',u kojem igra popularni fudbaler Kristijano Ronaldo.
 
Među serijama nastavio je da dominira 'Južni vetar: Na granici', ali i rijaliti emisije.

U temama koji su generalno najviše pretraživane iz BiH tokom ove godine (TOP pretrage) najčešće su pretrage vezane za vrijeme i prognozu vremena (weather) i ključne riječi povezane sa nazivom Bosna i Hercegovina, ali i Sarajevo, Banjaluka, vijesti...
 
Među najpopularnijim upitima za pretragu su 'vrijeme', 'sarajevo', sve što se tiče 'prognoze vremena' nazivi internet portala, sportski rezultati, kladionice, ali google translate, ali i 'zadruga'.



Izvor: Mondo
Foto: Pixabay