Bajdenov sin optužen za niz krivičnih djela


08.12.2023 08:33


Hanter Bajden je optužen za devet poreskih optužbi u Kaliforniji, što je postala druga optužnica protiv sina aktuelnog predsjednika, stvarajući tako lošu atmosferu za Džozefa Bajdena uoči predstojećih predsjedničkih izbora 2024. godine. 



Naime, nove optužbe za predsjednikovog sina dolaze nakon federalnih optužbi za vatreno oružje u Delaveru u kojima se tvrdi da je Hanter Bajden nezakonito nabavio revolver u oktobru 2018. godine, nakon što je lažno izjavio da ne koristi opojne droge.

Nove optužbe uključuju tri krivična djela i šest prekršaja, a Hanter se suočava s mogućom kaznom od 17 godina ako bude osuđen.

'Optuženi se angažovao u četvorogodišnjoj šemi da ne plati najmanje 1,4 miliona dolara samoprocjenjenih federalnih poreza koje je dugovao za poreske godine od 2016. do 2019. godine,' navodi se u optužnici na 56 strana.

Hanterovi advokati nisu odmah odgovorili na istragu, a Bijela kuća je odbila da komentariše ove optužbe.

Osim toga, nove optužbe dolaze u trenutku kada su republikanci u Kongresu pokrenuli moguću istragu o opozivu Džoa Bajdena u vezi sa skandalima njegovog sina.

Predstavnički dom je na putu da naredne sedmice glasa o odobravanju formalne istrage, iako se do sada nisu pojavili dokazi koji bi dokazali da je predsjednik primao mito ili da se bavio šemom trgovine uticajima, kao što su neki predstavnici Republikanske partije sugerisali, piše Gardijan.



Izvor: Klix
Foto: Agencije