Osam miliona KM manje za ministarstvo zdravlja


07.12.2023 07:38


Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske naredne godine će na raspolaganju imati osam miliona maraka manje u odnosu na ovu godinu, a Srpskainfo je provjerila gdje su napravljeni najveći rezovi. 



Kako je navedeno u Prijedlogu budžeta Republike Srpske za narednu godinu, o kojem će sljedeće sedmice raspravljati Narodna skupština RS, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite, na čijem čelu se nalazi Alen Šeranić (SNSD), će umjesto ovogodišnjih 499 miliona maraka na raspolaganju imati 491,4 milion maraka.

Uprkos smanjenju budžeta neke stavke su, ipak, uvećane u odnosu na ovu godinu. Tako su subvencije za narednu godinu uvećane za čak milion maraka. Sav novac je namjenjen Institutu za javno zdravstvo RS koji će dobiti ukupno 1,9 milion maraka, dok je ove godine dobio 900.000 KM.

Osim za subvencije, povećna su izdvajanja za grantove za čak 10 miliona maraka. Tako će u narednoj godini Ministarstvo na raspolaganju imati 84 miliona maraka za grantove, dok je ove godine imalo 74,4 miliona KM.

Šeranićevo ministarstvo će za finansiranje projekata i programa 2024. godine na raspolaganju imati 1,5 miliona maraka, što je tri puta više u odnosu na ovogodišnji budžet.

U Prijedlogu budžeta za narednu godinu navedeno je i da će Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite za tekući grant Agenciji za akreditaciju i unapređenje kvaliteta zdravstvene zaštite Srpske u sljedećoj godini izdvojiti 220.000 KM. Zanimljivo je da je ove godine za te namjene bilo 0 KM u budžetu.

Povećan je i tekući grant Institutu za javno zdravstvo za finansiranje obavezne imunizacije sa 3,4 miliona KM na 4,4 miliona maraka.

Ministarstvo će Fondu zdravstvenog osiguranja za dijagnostičku proceduru (NIPT test) naredne godine dati 9 miliona maraka, dok su izdvajanja za te namjene ove godine iznosila 0 KM. Više novca Fond zdravstvenog osiguranja će dobiti za poseban program lijekova.

Umjesto ovogodišnjih 71,6 miliona KM, iduće godine će Fondu biti prebačeno 76 miliona KM za te namjene. I dok su neke stavke uvećane, neke su drastično smanjenje.

Tako će Fondu zdravstvenog osiguranja u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju naredne godine biti 'skinuto' oko 13 miliona maraka.

Ove godine je za te namjene Fondu prebačeno 145,9 miliona KM, dok je za sljedeću godinu planirano 132,3 miliona maraka.

Smanjeni su i izdaci za izgradnju i pribavljanje zgrada i objekata sa 86,6 miliona maraka na 68 miliona maraka, što je 18 miliona KM manje.



Izvor: Srpskainfo
Foto: Srpskainfo