" />   " />   " />


Dodik pod pritiskom, vraća se na fabrička podešavanja


06.11.2023 16:21


'Očito je da je Dodik pod velikim pritiskom i da se povlači na fabrička podešavanja', mišljenja je Vukanović. 

 


'BiH je glasala protiv Rezolucije o borbi protiv nacizma i neonacizma koju je predložila Rusija u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Protiv rezolucije glasao je ambasador BiH Zlatko Lagumdžija kojeg su izabrali Željka Cvijanović i Milorad Dodik. Time je ponižena Republika Srpska, rekao je Nebojša Vukanović', predsjednik Liste za pravdu i red na konferenciji za novinare.

'Velika je sramota, izdaja i poniženje Republike Srpske glasanje Zlatka Lagumdžije, ambasadora BiH u Ujedinjenim Nacijama, a za koga je glasala Željka Cvijanović, koji je glasao protiv rezolucije Rusije o borbi protiv nacizma i neonacizma, podsjetio je Vukanović.

'Srbija podržala Rusiju odnosno rezoluciju, a Dodikov i Željkin ambasador za koga su oni glasali, protiv Rusije i bio je na strani Amerike, Hrvatske, Njemačke, Austrije…. Te zemlje posebno nikako nisu smjela da glasaju protiv rezolucije, s obzirom na prošlost. Nažalost, i BiH je stala ne na antirusku stranu nego stranu onih koji veličaju nacizam', naglasio je Vukanović.

Za to, kaže dalje Vukanović, odgovornost snosi Milorad Dodik.

'Dok od 2014. do 2018. nije bio u Savjetu ministara i Predsjedništvu, svaki dan je u medijima bliskim vlasti masakrirao opoziciju ako u nekoj komisiji nema jednog Srbina i uvijek je insistirao da se institucije napuste, bilo o kom poslu da se radilo. Očito je da je Dodik pod velikim pritiskom i da se povlači na fabrička podešavanja', mišljenja je Vukanović.

Vukanović je istakao obilježavanje 30 godina od stradanja pripadnika Hrvatskog vijeća odbrane koji su, zajedno sa hrvatskom vojskom, pokušali neuspješnu akciju protiv pripadnika Vojske Republike Srpske u okolini Odžaka.

Interesantno je, kaže Vukanović, ko je u organizaciji tog događaja.

'Organizaciju obilježavanje stradanja hrvatskih vojnika organizovao je Ivo Marić, rođeni ujak Željke Cvijanović, iste one koja se 'bori' za napaćeno Srpstvo. Svaka čast Hrvatskoj obavještajnoj službi, Plenkoviću i Milanoviću kad su uspjeli da udare takvu šamarčinu Srbima i dovedu svog igrača. Da 'srpske patriote', čelni ljudi Republike Srpske, odnosno njihova rodbina, obilježavaju stradanje hrvatskih vojnika koji su izvršili agresiju', navodi Vukanović.

On je upitao kada će Željka Cvijanović, 'čiji ujak danas polaže cvijeće na grob hrvatskim vojnicima i organizuje obilježavanje stradanja htvatskih vojnika u agresiji na Republiku Srpsku, sa one strane Save', podnijeti račune narodu.

Vukanović je naglasio da do danas nije dobio odgovor na pitanje ko je vlasnik, kako je rekao, misteriozne firme “Sirijus 2010” koja od osnivanja dobija ogromne poslove od vlasti.

'Pitao sam javno, ali i preko društvenih mreža, Goricu Dodik ko je vlasnik firme 'Sirijus 2010' i kako su oni povezani. On nje odgovora nema zato što je, prema po mojim saznanjima Nemanja Reljin, koji se vodi kao vlasnik, sestrić njenog supruga, a Goričina zaova je nedavno postavljena za direktora. Sada dječaci od 20 ili 25 godina, osnivaju firme, preko noći dobijaju velike poslove i postaju multimilioneri', ističe Vukanović i pita:

'Postoji li iko izvan njihove rodbine do četvrtog koljena koji može da dobije tender vrijedan više od 10 ili 20 hiljada KM? Ne postoji. To vam je slika patriotizma i srpstva Milorada Dodika', jasan je Vukanović.

Vukanović je podsjetio i na to da je firma 'Sirijus 2010', kako je rekao, zajedno sa jednom firmom iz Zagreba, od Savjeta ministara BiH dobila projekat vrijedan 30 miliona maraka.

 


Izvor: BN
Foto: BN