Afera oko lažnih diploma trese bh. društvo


24.10.2023 13:17


Afera oko lažnih diploma trese bh. društvo koje je u dubokoj krizi, a nada su mladi koji mogu pokrenuti pozitivne procese, rekao je gostujući u Jutarnjem programu BN TV, prof. dr Dimitrije Ćeranić, sa Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu. 



Ako iko spasi naše društvo, spasiće ga mladi ljudi, jer imaju ideal pravde. Treba ih samo pokrenuti da ulože više truda i rada i ako u tome uspjemo, imaćemo svjetlu budućnost, kaže prof. dr Dimitrije Ćeranić. To je put i kako da ih zadržimo u zemlji.

'Kad je čovjek siguran u bolje sutra, on i djecu rađa i ostaje tu da živi, a mi smo od nacije koja je imala jednog Miloša Obilića, jednu kosovku djevojku došli da smo Miloša Obilića preveli u izbacivača noćnih klubova u Švedskoj, a kosovku djevojku preobrazili u njegovateljicu, kućepaziteljku u Njemačkoj.

Kad bismo imali malo ideal Miloša Obilića i kosovke djevojke i kad bismo znali da će ovdje da bude bolje sutra, onda bi ovdje i rađali se i ostajali', kaže Ćeranić.

Za bolje sutra, Ćeranić je podijelio mladima nekoliko savjeta:

'Prvi prijedlog nemoj da prepisuješ u školi kad si mali, drugi nemoj da se zapošljavaš preko veze, nemoj da glasaš za budalu, glasaj za boljeg od sebe, druži se sa boljima ne bi li šta naučio od njih, nemoj pored goreg da budeš.

Treba da se uzdamo u bolje sutra, treba da se svi potrudimo da popravimo prvo sami sebe i sve ove oko sebe, treba da privedemo k poznaniju prava te što nam ruže ovu našu državu i sve će da bude dobro. Repiblika Srpska i srpski narod su izgradili državu devedestih godina, ali nisu izgradili društvo. Treba svi da ga mijenjamo pa će ovdje ljudi i da ostaju i da rađaju i da ovo sve procvjeta'.

Ne treba niko sa strane da nam kroji kapu, kaže Ćeranić i dodaje da će domaće političare narod da prevaspita.

'Ne treba nama niko sa strane, pusti ga nama, da vidiš kako naš narod ima talenat za pravdu, kako će da privede poznaniju prava ove naše domaće političare', ističe Ćeranić

Sve će doći na svoje, ali svi treba da se potrudimo. Svako u svom dvorišu metlu u ruku, pa da vidiš kako će da bude čisto, poručio je Ćeranić.



Izvor: BN
Foto: BN