Kupac 'papaka' pita se ko kupuje 'papke'?!


23.10.2023 17:07


'Mene čudi da gospođa Cvijanović o tome govori. Pa ona ima autorska prava nad terminom papak. U prošlom sazivu preko 30 poslanika je promijenilo svoju stranku do kraja mandata. Sve to pokazuje da su nam neophodne izmjene Izbornog zakona, skeniranje listića, otisak prsta i sve ono što će donijeti poštene izbore u RS', rekao je Crnadak. 



'I jedan i drugi, nemoj se ništa sekirati….To sigurno ona dva papka. - Pa jeste, iz Šukalove stranke, ali zato smo mi kupili drugu dvojicu, ako oni izdaju, imamo drugu dvojicu. Eto sad', rekla je Željka Cvijanović 2014. godine, dok je bila na funkciji predsjednika Vlade Republike Srpske, kada je SNSD sastavljao nakon izbora novu Vladu Republike Srpske.

Iako je bila začetnik afera kupovine poslanika, danas Željka Cvijanović staje na prvu liniju odbrane sina Milorada Dodika, kome se, između ostalog, u obrazloženju sankcija, koje je uvela Amerika, navodi da je 'uključen u podmićivanje opozicionih političara'.

'Bio bi red da ili opozicija ili američka Ambasada u BiH saopšte koji su to opozicioni političari 'kupljeni' i kakva je to uopšte priča, u kojoj neko izbacuje sankcije pričajući takve gluposti godinu dana nakon izbora', rekla je za Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH.

Ona je ovo saopštila nakon izjave izjave predsjednika SDS– a, koji je jasno poručio da da je ova tema vrlo intrigantna i da se SNSD, kako je Milan Miličević rekao, jeste bavio političkom korupcijom. Rame uz rame u odbranu stranke stala je i Sanja Vulić. Ista ona Sanja Vulić koja je nakon ponovljenih izbora u Doboju 2021. godine, naprasno imala čak 17 hiljada glasova manje.

'Marketing je jača strana SNSD-a, a rad na terenu sa građanima je ključ uspjeha SNSD-a, samo strateška članarina SNSD-ovih funkcionera je dovoljna da u sve izborne cikluse uđe sa najboljom propagandom', kazala je između ostalog Sanja Vulić, šefica poslaničkog kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

- Politička korupcija je toliko učestala da više nije iznenađenje, poručuje Igor Crnadak iz PDP – a.

'Mene čudi da gospođa Cvijanović o tome govori. Pa ona ima autorska prava nad terminom papak. U prošlom sazivu preko 30 poslanika je promijenilo svoju stranku do kraja mandata. Sve to pokazuje da su nam neophodne izmjene Izbornog zakona, skeniranje listića, otisak prsta i sve ono što će donijeti poštene izbore u RS', rekao je Crnadak.

Oni koji godinama prate političku scenu Republike Srpske, ali i cijele BiH, poručuju da se politički život ovdje guši, jer su građani izgubili svaku nadu u moral i pravdenost.

'Politički život se vodi isključivo između njih, nekolicine koja sjedi u vrhovima partija. Dole ispod se ne dešava ništa , i nemoguće je pokrenuti ljude da učestvuju u političkom životu. Tako da kada Željka Cvijanović nešto komentariše, ona to komentariše kao lider jedne interesne grupe, a ne kao neko kome smeta neka politička reakcija ili izostanak političk reakcije u kontekstu nekog boljeg života u Republici Srpskoj', poručio je Aleksandar Trifunović, urednik i novinar portala Buka.

Afera 'dva papka' iz 2014. godine nikada nije dobila sudski epilog. Time je nezvanično lagalizovana politička korupcija u Bosni i Hercegovini, posebno u Republici Srpskoj. A u prilog tome govori sve ono što se kasnije dešavalo – prelasci iz jedne u drugu, iz druge u treću političku partiju, zarad ličnih interesa i fotelja – postali su uobičajena politička praksa.

 

 


Izvor: BN
Foto: Arhiva