Sankcije SAD-a Dodiku proširene i na Igora i Goricu, ali i za njihove kompanije


20.10.2023 15:23


Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država uvelo je nove sankcije za Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske. 



SAD su protiv Dodika uvele sankcije i 5. januara 2022. godine, kao i 17. jula 2017. godine zbog opstruiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Na spisku ministarstva nalaze se i Gorica i Igor Dodik, inače sin i kćerka Milorada Dodika.

Pored njih na spisku se nalaze i restoran 'Agape' u vlasništvu Gorice i Ivane Dodik, kompanija 'Agrovoće' koja se dovodi u vezu sa Goricom, kao i kompanija 'Fruit Eco' koja se dovodi u vezu sa Igorom Dodikom, ali i kompanija 'Global Liberty' koja se dovode u vezu sa Igorom i Goricom, prenosi N1.

'Uz finansijsku i političku podršku pojedinaca i kompanija koje su danas uvrštene na listu, Dodik je uključen u koruptivne aktivnosti koje mu omogućavaju ličnu finansijsku i političku stabilnost nauštrb građana BiH koji žive u Republici Srpskoj', rekao je podsekretar za borbu protiv terorizma i za finansijski obavještajni rad Ministarstva finansija SAD, Brian E. Nelson.

SAD će nastaviti koristiti sankcije kao sredstvo borbe protiv korupcije i insistiraće na odgovornosti pojedinaca za njihova djela, saopšteno je danas iz ambasade SAD u BiH.



Izvor: BN/N1
Foto: Arhiv