Stanje je dramatično, sukobi se mogu proširiti


19.10.2023 06:42


'Eskalacija sukoba između Izraela i Hamasa može da dovede do sukoba svjetskih razmjera', smatraju analitičari. Srpsko društvo ima podijeljene stavove o samom ratu, jer, kako je navedeno u emisiji 'Globalno', može da se identifikuje sa obje strane zbog situacije na Kosovu i Metohiji. 



'Stanje u svijetu je dramatično. Pojedini analitičari već ocjenjuju da je treći svjetski rat buknuo. Položaj Srbije je težak, sa veoma malim manevarskim prostorom za bilo kakvo pozicioniranje', kaže politički analitičar Đorđe Vukadinović.

'Ja mislim da smo u nekim sekvencama sukoba, ne hladnog nego pravog rata koji ima svoje hladne ekonomske i medijske segmente. Tako da se nije lako pozicionirati, pogotovo Srbiji sa prošlošću i položajem kakav je srpski', navodi Vukadinović.

'Bilo kakva opredijeljenost pruža mogućnost da se detonira bure baruta', navodi analitičar Ognjen Karanović.

'Srbija nema interesa da uvodi sankcije Rusiji iz milion razloga, ne samo zbog sentimenta. Prvo postoje i etički kodeksi, mi znamo sankcije, živjeli smo pod tim sankcijama i Republika Srpska i Srbija. Znamo da je to korak do objave rata. Srbija, iz razloga što je zauzela poziciju vojne neutralnosti, ne želi da učestvuje u bilo kakvim ratovima. To nije naše strateško opredjeljenje', naveo je Karanović.

'Ja mislim da smo se mi obrukali i prema Iranu i Bjelorusiji i Siriji glasajući za kojekakve sankcije koje je EU uvodila solidarišiću se s tim', dodaje Vukadinović.

Pitanje srpskog evropskog puta i politika balansiranja kod analitičara izaziva polemiku.

'Ta mantra 'mi čuvamo svoju sigurnost na evropskom putu' to je nemoguće kao što ne možete biti malo trudni, ta priča kad su 100 puta rekli da je prihvatanje mirenje sa kosovskom nezavisnošću i čuvanje teritorijalnog suvereniteta. To ne može', kaže Vukadinović.

'Da Aleksandr Vučić vodi državničku mudru politiku, a ne politiku povijanja, najbolje dokazuje taj evropski put pri čemu čuvamo teritorijalni integritet uz Rusiju i Kinu. Ako moramo da priznamo nezavisnost Albanaca na Kosmetu, nema u EU, ne idemo, to je milion puta rečeno', navodi Karanović.

'Pozicija Srbije je, nakon posljednjih događaja na Kosmetu, u teškoj poziciji', smatraju analitičari, navodeći da je Priština sada u ofanzivi, u političkoj i diplomatskoj, boljoj poziciji, a da su propagandom uspjeli da se dobro pozicioniraju, dok je na Srbiji da to prevaziđe.

'Cio svijet se u februaru 2022. godine razlupao, ali mi u tom svijetu plivamo. Zaštitićemo sve što moramo i možemo, a to znači Kosmet, živi bili pa vidjeli', jasan je Karanović.

'Pritisci iz Prištine i Brisela na zvanični Beograd biće sve žešći', zaključili su analitičari u emisiji 'Globalno' BN TV, navodeći da samo čvrst stav i jasna politika mogu tome da se odupru.



Izvor: BN
Foto: BN