Izraelski general: Avioni napadaju Pojas Gaze


15.10.2023 16:50


General-major Tomer Bar, načelnik izraelskog vazduhoplovstva (IAF), izjavio je danas da borbeni avioni i bespilotne letelice 'agresivno' napadaju Pojas Gaze, kako bi otklonili što je moguće više pretnji pre nego što kopnene snage počnu očekivanu ofanzivu.



'Pripremamo arenu za što efikasniju operaciju. Uklanjanje što većeg broja pretnji sa zemlje i iz vazduha', rekao je Bar u razgovoru sa novinarima, preneo je 'Tajms of Izrael'.
 
Prema njegovim rečima, vazduhoplovne snage će agresivno uraditi ono što je potrebno, tako da, ako se donese odluka o manevrisanju, biće omogućen najbolji ulazak na kopno koji će trupama dati operativnu slobodu delovanja.
 
'Vazduhoplovne snage će raditi rame uz rame sa kopnenim snagama', dodao je Bar.
 
On je kazao da je IAF fokusiran na borbe u Pojasu Gaze, ali da je veoma spreman za svaki razvoj događaja koji se može dogoditi i na severu.
 
'Sve jedinice Vazduhoplovstva su raspoređene u okviru ratnog stanja da odgovore vatrom i napadom po potrebi', rekao je Bar, nakon što su teroristički libanski Hezbolaha i savezničke palestinske frakcije započele napade na severnu granicu Izraela.
 
Bar je rekao da su Izraelci povređeni, ali da se bore.
 
'Od trenutka kada su počeli incidenti na jugu, IDF i unutar nje, Vazduhoplovstvo, rade na otklanjanju svake pretnje, kako ofanzivno tako i defanzivno', naglasio je izraelski general.
 
Bar je kazao da se Vazduhoplovstvo svakoga dana poboljšava.
 
'Nastavićemo da delujemo svom snagom do odlučujuće pobede', istakao je on.



Izvor: Tanjug
Foto: AA