BiH uvela sankcije Rusiji, NSRS protiv


07.06.2022 05:45


Narodna skupština Republika Srpske usvojila je informaciju i zaključke o međunarodnoj, političkoj i bezbjednosnoj situaciji – mjesto i uloga Republike Srpske



U zaključcima se, između ostalog, traži da se za još šest mjeseci odloži neustavno prebacivanje nadležnosti sa države BiH na entitete.

Takođe, Izražena je podrška produženju Misije EUFOR-a "Althea" u Bosni i Hercegovini.

Između ostalog, traži se od predstavnika iz Republike Srpske u institucijama BiH da glasaju protiv uvođenja sankcija Rusiji, kao i to da BiH ostane neutralna u napadu Rusije na Ukrajinu.

Ovi zaključci stupaju na snagu narednog dana od dana donošenja.

Sve zaključke predložili su klubovi poslanika SNSD-a, SP-a, DEMOS-a, US-a, NPS-a i NDP-a.

Podsjetimo da se BiH pridružila sankcijama Evropske unije (EU) prema Ruskoj Federaciji putem Misije BiH u Briselu i to 34 puta od ukupno 36 izjav i deklaracija Evropskog vijeća kod uvođenja različitih restriktivnih mjera EU prema Rusiji.

Prema zvaničnim informacijama objavljenim na stranici Evropskog vijeća, BiH se "uskladila s Evropskom unijom" kod sankcionisanja nekoliko stotina pojedinaca i kompanija iz Rusije.

Među restriktivnim mjerama su, pored ostalih, zabrana uvoza iz Rusije i izvoza u Rusiju uglja, čelika i drugih metala, goriva za avione, sankcije Okritie, VTB i drugim bankama, te pojedincima kao što su Roman Abramovič, oligarh blizak Vladimiru Putinu.

BiH se pridružila EU i osudila ruske cyber napade na ukrajinsku infrastrukturu, zločine ruske vojske u Buči, rusko priznanje nezavisnosti Donjecka i Luganska, ali i izricanje devetogodišnje zatvorske kazne ruskom opozicionaru Alekseju Navaljnom.

Zahtjev za primjenu sankcija treba formalno da potvrdi Savjet ministara BiH, koji vodi Zoran Tegeltija (SNSD).




Izvor: BN
Foto: BN