Danas je najsrećniji utorak u godini!


07.05.2024 14:03


Pravoslavni vjernici danas obilježavaju treći dan Vaskrsa, Vaskršnji utorak. 



Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici jedan od najvećih hrišćanskih praznika slave tri dana - Vaskrs koji je obilježen u nedjelju, Vaskršnji ponedjeljak i Vaskršnji utorak.

Vaskršnji utorak zove se i Vodeni ili Svijetli utorak, a po vjerovanju se smatra i najsrećnijim danom u godini i to je jedini dobar utorak u godini.

Običaji kažu da je na taj dan dobro ići nekome u posjetu ili krenuti na put. U nekim krajevima Srbije se tog dana održavaju svadbe, jer se vjeruje da će mladenci poživjeti srećno, dugovječno i imati mnogo djece. Takođe, ako se dijete rodi na ovaj dan, biće srećno i dugovječno.

Prema pojedinim vjerovanjima, na Vaskršnji (Vodeni, Svijetli) utorak nije dobro da se bilo šta radi (da se pere, šije, krpi...) sa muškom odjećom, pogotovo onom budućih vojnika, jer se vjeruje da do kraja godine može da vas prati nesreća.

U Vojvodini se Vaskršnji utorak, baš kao i ponedjeljak, smatra danom plodnosti, a simbolično se tada momci i djevojke prskaju vodom - što simboliše upravo plodnost i uspjeh. Tradicionalno se vjeruje da muškarci djevojke zalivaju ponedjeljkom, a utorkom djevojke zalivaju momke.

Vjeruje se i da će, ukoliko je uveče nebo zvjezdano, godina biti izuzetno rodna.

Tokom čitave ove nedjelje se nijednog dana ne posti, a sve do srijede važi i običaj kuckanja uskršnjim jajima. Ova nedjelja se zove još i Tomina nedjelja, jer se završava danom posvećenim apostolu Tomi. Zovu je još i Vodena nedjelja, dobro je izaći na neku rijeku, potok, pa i poprskati se vodom koja, po starinskom vjerovanju, tjera "zle duhove i demone", prenosi "Espreso".



Izvor: Nezavisne
Foto: Ilustracija