Zašto se veliki farmeri plaše pregleda svinja i onemogućavaju rad veterinarskih inspektora?


14.07.2023 08:33


'Jednom se moramo naučiti da poštujemo pravila, da smo svi jednaki i da niko ne smije biti van zakona, pravilo moćnika i stranačke pripadnosti za mene ne postoji! Zato apelujem na sve farmere, domaćine, sve ljude, da ne otežavaju već dovoljno tešku situaciju...'



- Zašto se veliki farmeri plaše pregleda svinja, šta se krije iza onemogućavanja rada veterinarskih inspektora - pita gradonačelnik Bijeljine i potvrđuje da je, kako kaže, nažalost došlo do inceidenta na dvije velike farme svinja.

"Naime, veterinarski inspektori su juče po planu trebali da obiđu te dvije farme u sklopu regularnih kontrola gazdinstava kao i utvrđivanja brojnog stanja svinja jer smo dobili informacije da se ne poklapa broj svinja na papiru i na farmi, a i veoma je simptomatično to da na ovim farmama nema prijavljene ni sumnje na bolest afričke kuge", navodi Petrović o dodaje da su inspektori naišli na veliki otpor domaćina zbog čega će "koliko danas veterinarski inspektori uz policijsku asistenciju obaviti svoj posao za koji su zaduženi".


Ukazuje i na činjenicu da su ti "veliki" farmeri pomoć potražili od režimskih medija kako bi to prikazali na način kako odgovara njima.

Prema riječima gradonačelnika, simptomatično je da se radi o velikim farmama svinja koje broje više stotina svinja i ovakvo ponašanje domaćina pobuđuje sumnju kako o mogućem neprijavljivanju bolesti tako i o potencijalnim malverzacijama kada su u pitanju uvoz i podsticaji.

"Ako se za ove slučajeve ne preduzmu konkretne mjere, to bi značilo da ispaštaju samo mala domaćinstva, a velike farme su zaštićene a svakako prenosioci i krivci za širenje afričke kuge. Za ovakvo ponašanje nema izgovora, posebno, ne onog da veterinarski inspektori mogu biti prenosioci virusa jer pod punom opremom obilaze teren poštujući sve mjere dezinfekcije", upozorava Petrović.

Nesreća je, kaže on, zahvatila sve nas, i svako od nas trpi posljedice ove pošasti, ali svako od nas mora učiniti sve sa svoje strane i u svojoj moći da nam pomogne da sprečimo i suzbijemo epidemiju afričke kuge svinja što prije.

"Ovo nije način, ovdje ne smije biti pošteđenih, velike farme ne smiju biti izuzete od pravila koja svi poštujemo, i ne smiju se razlikovati od malih i srednjih farmi svinja" naglašava gradonačelnik i dodaje:

"Krivično je djelo sprečavanje inspektora u vršenju službene dužnosti kao i skrivanje zarazne bolesti i nema razloga da bilo ko šta krije ako je brojno stanje u stvarnosti isto kao i u dokumentaciji".

"Jednom se moramo naučiti da poštujemo pravila, da smo svi jednaki i da niko ne smije biti van zakona, pravilo moćnika i stranačke pripadnosti za mene ne postoji! Zato apelujem na sve farmere, domaćine, sve ljude, da ne otežavaju ovu već dovoljno tešku situaciju već da sarađuju u korist lokalne zajednice, svih gazdinstava i svih građana", poručio je gradonačelnik Bijeljine.



Izvor: BN
Foto: BN