OHR krije imena članova Radne grupe, Stevandić tvrdi da su se Srbi povukli


13.05.2023 19:46


Iz Kancelarije visokog predstavnika javnost je 24. aprila obaviještena da je osnovana Radna grupa eksperata, kao dio procesa tehničkih konsultacija o imovini.



Ova radna grupa ima zadatak da na nivou eksperata vrši pravnu analizu različitih aspekata koji se odnose na raspodjelu imovine između BiH i drugih nivoa vlasti - saopšteno je tada iz OHR-a.

Faktor je zatražio od OHR-a imena članova ove radne grupe, ali je 28. aprila rečeno da će "u narednih nekoliko dana biti objavljena na zvaničnoj web stranici". Od tada je prošlo nekoliko puta po nekoliko dana, ali imena nema.

Ni na juče ponovljeni zahtjev ko su članovi ove radne grupe te po kojim kriterijima su odabrani, nismo dobili odgovor, da bi se jutros oglasili iz OHR-a najavljujući za sljedeću sedmicu treći po redu sastanak "Radne grupe koju čine ugledni domaći i međunarodni pravni stručnjaci".

Od predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Nenada Stevandića sinoć smo saznali da su se kadrovi iz Srpske povukli iz rada ekspertske grupe, te da bi "dogovor o ovom pitanju trebalo da postignu Vlada Republike Srpske i Vlada Federacije".

"Oni bi trebalo da potpišu sporazum o investicijama ili zemljištu bez prejudiciranja konačnog rješenja i bez uplitanja stranaca. Mnogi smatraju da je imovina RS nepostojeća, da je to sve imovina Bosne i Hercegovine. Mi smatramo da Bosna i Hercegovina nema druge imovine nego onu koju imaju RS, FBiH i Brčko Distrikt jer tako piše u Dejtonskom sporazumu. Mi smatramo da ništa u Bosni i Hercegovini ne ugrožavamo time što imamo svoju imovinu", rekao je u intervjuu "Jedan" na BHRT-u.

Visoki predstavnik Kristijan Šmit poručuje kako "nisu tačne tvrdnje da je pitanje vlasništva državne imovine već riješeno u Dejtonu".

"Ovo je fundamentalno pitanje koje u ovoj zemlji tek treba da se riješi. Stoga je zaključak jednostavan: bh. političari – radite svoj posao! Kada je u pitanju proces kako doći do rješenja, potrebni su nam tehnički i pravni razgovori koji vode do prihvatljivog i održivog rješenja pitanja raspodjele imovine između države, entiteta, Distrikta Brčko, kantona i opština", naveo je Šmit.

Ekspert za pitanja državne imovine Muharem Cero pojašnjava da postoje tri vrste imovine - imovina iz kontinuiteta u koju spada i imovina koja se zatekla na datum 31.12.1991. godine, imovina iz sukcesije, ostavinskog postupka Jugoslavije, i sporazum o sukcesiji koji kaže da imovina postaje od onoga na čijoj teritoriji se nalazi na dan proglašenja nezavisnosti.



Izvor: Faktor
Foto: Faktor