Najživopisniji park - za turiste otvoren samo 8 nedelja!


Objavljeno: 2020-03-09 14:53Proleće je pred vratima pa ljudi širom sveta planiraju posete cvetnim parkovima kako bi uživali u blagodetima najlepšeg godišnjeg doba. Jedna od najpoznatijih takvih atrakcija je botanička bašta Keukenhof, internacionalni park cveća u Holandiji koji datira iz 1949. godine


Foto: Keukenhof

Smešten gotovo na samoj obali gradića Lase, između Amsterdama i Haga, Keukenhof je najveća bašta na svetu koja sadrži 800 vrsta lala po kojima je region poznat. Lokalitet je takođe naseljen poljima zumbula, narcisa, ruža i irisa.

 

Više od sedam miliona cveća rascveta se svakog proleća preko 32 hektara zemljišta, čineći Keukenhof najpoželjnijom destinacijom za sve ljubitelje cveća.

 

 

Park se svake godine iznova tematski uređuje, a svu lepotu ambijenta dopunjuju stara, viševekovna stabla, živopisni sprudovi, kanali, vodopadi i fontane.

 

Ovo živopisno mesto je otvoreno samo osam nedelja godišnje, a za to vreme ga poseti oko 800.000 posetilaca.

 

Inače, lale su stigle u Holandiju iz Otomanskog carstva, današnje Turske, tokom 16. veka. Kasnije, godine 1857. u Holandiji je doneto rešenje o nadgledanju trgovine cvećem.

 

 

Počele su da se gaje namenski, ne samo lale već i narcisi, zumbuli, frezije i drugo lukovičasto cveće. Na taj način su stvorene hiljade cvetnih ornamenata koji su kasnije poslužili za stvaranje veličanstvenih parkova, a sečeno cveće je počelo da se izvozi.

 


Izvor: B92Copyright © 2015-2020 Radio BN. Sva prava zadržana.

Razvoj: Slađan Milovanović.