Nisam Dodikov! Ako lažem podnijeću ostavku!


22.10.2022 08:20


Glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić gostovao je na Fejs televiziji gdje je poručio da nije Dodikov Čovjek te da nema komunikaciju ni sa njim ni sa bilo kojim političarem.



Kajganić se, između ostalog, osvrnuo i na povezivanje njegovog imena sa određenim političkim strankama.

"Nisam Dodikov čovjek, nemam apsolutno nikakvu komunikaciju ni s njim ni bilo kojim političarem. Nisam od bilo koje političke partije, ličnosti ili institucije tražio podršku za svoje imenovanje, nikome nisam ništa dužan. Povezivali su me s Milanom Tegeltijom, ali ja sam u Tužilaštvu već bio kada je on postao predsjednik VSTS-a. Otkad on nije na čelu VSTS-a, nisam se s njim ni sreo niti s njim komuniciram. Spreman sam da snosim posljedice ukoliko se utvrdi da ne govorim istinu", istakao je Kajganić.

On je dodao je da nema predmeta u ladicama, nego da su svi kod postupajućih tužilaca.

"Svaki predmet se dodjeljuje tužiocu u rad, a ja ni na koji način ne utičem na tužioce. Predmeti protiv Milorada Dodika postoje i svi su kod tužilaca. Ako neko dokaže da nisam govorio istinu, spreman sam da podneem ostavku. Svi koji su na bilo kakav način povezani s kriminalom treba da se plaše mog rada. Radićemo po zakonu, optuživaćemo ta lica", rekao je Kajganić.

Istakao je da se povjerenje mora vratiti u kompletno pravosuđe BiH, ne samo u Tužilaštvo.

"Poboljšao sam rad Tužilaštva, mogu da odgovorim svim izazovima. Fokus mog rada će biti na zakonitom postupanju, želim da ovo Tužilaštvo bude uređeno. Kajmaković se za ovu poziciju diskreditovala spominjanje njenog imena. Ukoliko se pojavi sumnja u bilo kojeg tužioca, reagovaćemo, kao što smo i u slučaju Diane Kajmaković", poručio je.

Pojasnio je da disciplinska istraga protiv Kajmaković nije bila u njegovoj nadležnosti, ali je formirao predmet o tome i obavijestio UDT i VSTS.

"Preraspodijelio sam je u Odjeljenje za ratne zločine da ne bi uticala na tužioce koji rade na predmetu. Do sada smo lišili slobode više od deset pripadnika policijskih agencija. Ko god je počinio krivično djelo, biće procesuiran. Ne strahujemo od Sky i Anom aplikacija; zadovoljni smo, jer smo dobili dragocjene podatke u ruke. Institucija Tužilaštva ne može da doživi krah ako u svojim redovima identifikuje i procesuira kriminalce", rekao je Kajganić.



Izvor: BN
Foto: BN