" />   " />   " />


Istraga: Uzrok oštećenja gasovoda - snažne eksplozije


18.10.2022 14:02


Preliminarna istraga oštećenja na dva gasovoda "Severni tok" u danskom delu Baltičkog mora, pokazuje da je do curenja došlo usled "snažnih eksplozija", saopštila je danas policija Kopenhagena.

 


Istragu o prekidima gasovoda "Severni tok 1 i 2" od 26. septembra u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Danske trebalo bi zajedno da vode policija Kopenhagena i danska Bezbednosno-obaveštajna služba, navodi "Rojters".

Švedska je odbacila planove za zajedničku istragu s Danskom i Nemačkom o nedavnim eksplozijama na gasovodima "Severni tok 1 i 2", objavio je petak nedeljnik "Špigl", pozivajući se na nemačke bezbednosne izvore.

Švedska je odlučila da ne može da podeli nalaze iz svoje istrage s drugim državama iz bezbednosnih razloga, izvestio je list, a preneo je "Rojters".

U međuvremenu su švedski novinari medija "Expressen" objavili i fotografije oštećenja Severnog toka.

Rusija je u sredu saopštila da je diplomatama Nemačke, Danske i Švedske uputila žalbu jer predstavnici Moskve i "Gasproma" nisu pozvani da se pridruže istrazi o curenju gasovoda koji vodi od Rusije do Evrope.

Uzrok oštećenja gasovoda "Severni tok" ostaje nejasan, ali su zemlje Evropske unije ranije saopštile da sumnjaju na sabotažu, dok je Rusija incidente nazvala „činom međunarodnog terorizma“ i za curenje okrivila Zapad.

 

 


Izvor: Tanjug
Foto: Telegram/Printscreen