Jedan od uslova EU: Završiti istrage vezane za 'Sky' aplikaciju


14.10.2022 10:27


Od tužilaca se očekuje da pokažu čvrstu odlučnost u određivanju prioriteta i da efikasno finalizuju istrage o slučajevima korupcije srednjeg i visokog nivoa koji proizilaze iz komunikacije putem Sky aplikacije. Moraju se obezbijediti efikasne sudske mjere u tim slučajevima - navodi se u izvještaju. 



Evropska komisija je prije dva dana objavila detaljan izvještaj o napretku BiH na putu ka EU. Izvještaj je sveobuhvatan i detaljan dokument koji daje uravnoteženu i objektivnu ocjenu protekle godine.

Iako je ostvaren je određeni napredak, Evropska komisija se osvrnula i na afere vezane za Sky aplikaciju.

- Od tužilaca se očekuje da pokažu čvrstu odlučnost u određivanju prioriteta i da efikasno finalizuju istrage o slučajevima korupcije srednjeg i visokog nivoa koji proizilaze iz komunikacije putem Sky aplikacije. Moraju se obezbijediti efikasne sudske mjere u tim slučajevima - navodi se u izvještaju

 

Podsjećamo, Sky aplikacija u promet puštena negdje prije pet godina. Prije nekoliko mjeseci zapadne obavještajne službe uspjele su dešifrirati kod.

Od tada do danas, u BiH ali i regionu uhapšene su brojne osobe koje su koristile ovu aplikaciju a dovode se u vezu sa izvršenjem teških krivičnih djela.

 



Izvor: Avaz
Foto: Avaz