Kako se obogatio najdraži Dodikov tajkun Slobodan Stanković!


14.10.2022 07:22


Za 15 godina poslovanja imperija „Integral inženjering“ Slobodana Stankovića od javnog sektora dobila je poslove vrijedne gotovo dvije milijarde KM. Ako se ovome dodaju i gradnje auto-puteva po Srbiji i poslovanje ostalih firmi porodice Stanković, cifra se penje daleko iznad pomenute. Veze sa Miloradom Dodikom nezasitog tajkuna odvele su na crnu listu Sjedinjenih Američkih Država. 



Imperija „Integral inženjering“!

15 godina!

1.865.784.040 KM!

 

Ovo je samo iznos koji je tajkun Slobodan Stanković dobio za poslove sa javnim sektorom u Republici Srpsko. Ako se njoj dodaju i gradnje auto-puteva kroz Srbiju, što su finansirali građani Srbije, ali i poslovanje ostalih firmi porodice Stanković, na primjer „Integra inženjeringa“ u vlasništvu supruge mu Slavice ili „Instituta za građevinarstvo“, cifra se penje preko dvije milijarde KM.

Samo dva projekta zagarantovala su milijardu i 3,4 miliona KM. Izgradnja auto-puta „9. januar“, finansirana kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicione banke, koštala je 402 miliona eura (783.900.000 KM), a zgrada Vlade RS – 219.500.000 KM. O provedenim tenderima nema zapisa. Tužioci su se pomalo bavili ovom temom, ali obimna dokumentacija nije im se iščitavala pa su sve batalili.

 

MILIJARDE SA CRNE LISTE

 

Dodikov tajkun, tako ga često zovu u javnosti i nije greška. Zahvaljujući bliskosti sa režimom u RS vrata za trošenje javnog novca bila su mu širom otvorena. Otvorena konkurencija vrlo brzo bila bi neutralisana. Zbog Milorada Dodika, još akutelnog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, nedavno je i završio na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država. Sada jedan drugom prave društvo. Dodik se žali na izborne „nepravde“, Stanković se pritajio.

Još 5. januara ove godine, na dan kada su Dodiku pooštrene sankcije, a banjalučka Alternativna televizija završila kao pionir na listi, Žurnal je najavio da bi pod lupom mogao da bude i „Integral“ i Stanković. Deset mjeseci kasnije stigla je i potvrda.


„Uvršten je na američku crnu listu u skladu sa Izvršnom odredbom 14033, jer je u materijalnom smislu pomagao, sponzorisao, ili osiguravao finansijsku, materijalnu ili tehnološku podršku ili sredstva ili usluge direktno ili kao potporu Dodiku. Kompanija 'Integral' uvrštena je na listu u skladu sa Izvršnom uredbom 14033, jer je u vlasništvu ili pod kontrolom ili je djelovala ili se čini da je djelovala u ime Stankovića direktno ili indirektno“, pojasnili su prošle sedmice iz Ambasade SAD u BiH.

A uspon Stankovića počeo je još 2007. godine. U početku su javna preduzeća i institucije krajnje netransparentno poslovala s njegovom firmom, dajući im ugovore nepoznate vrijednosti za nabavku goriva. Željeznice RS, Putevi RS, Poreska uprava RS... Stanković je „sitne“ milionske iznose morao da dijeli sa drugim firmama.

 

OD DAVIDOVIĆA, OBILAZNICAMA, DO STANIVUKOVIĆA

 

Tenderski ga je otkrio nekadašnji gradonačelnik Banjaluke, SNSD-ov Dragoljub Davidović. U avgustu iste godine dobio je ugovor za rekonstrukciju Incelovog bazena u Banjaluci – 17. 453.955 KM. Nije to bilo dovoljno pa su dodatni radovi koštali 828.212 KM. Uslijedile su rekonstrukcija Bulevara cara Dušana – 1.197.462 KM i izgradnja heliodroma – 214.054 KM.

Poslova za po 700.000 KM u to vrijeme bilo je u Putevima RS i Hidroelektranama na Drini, a onda se Dodikovom tajkunu osmijehnula i Državna agencija za istrage i zaštitu SIPA. Nije joj bio zanimljiv za istrage, ali jeste za potpisivanje ugovora za radove na objektu – mart 2008. i vrijednost 21.838.338 KM.

Potom je Stanković „usitnio“ tenderske iznose na nekoliko desetina hiljada maraka, a već u avgustu 2008. stigla su mu nova 2.085.442 KM od Grada Banjaluka za izgradnju pasarele na Bulevaru Desanke Maksimović.

Zadovoljna radovima na velelepnoj zgradi Vlade RS, uprava Radio – televizije RS sa „Integralom“ potpisuje ugovor za gradnju trećeg sprata RTV doma – 2.241.590 KM.

Grad Banjaluka i Davidović nastavili su intenzivno da podržavaju Stankovića pa je rekonstruisao spojeve sa Bulevarom Stepe Stepanovića za 165.548 KM i gradio pasarelu za 554.602 KM. Ni u milionske dugove propale Željeznice RS nisu štedjele pa je gorivo ovom tajkunu plaćano po 652.860 KM.


Čini se da su u to vrijeme njemu bili namijenjeni svi veći građevinski radovi pa ga nije zaobišla obilaznica oko Gacka za koju je ugovor bio vrijedan 994.939 KM.

Dobre vijesti su se širile pa su i Hidroelektrane na Trebišnjici naručile bazen. Već smo u 2021. godini, a iznos je 3.994.441 KM. Godinu kasnije Stanković je, po narudžbi HET-a, kopao kanal kroz Fatačko polje za 8.025.223 KM, a naredne godine i tunel za odvodnjavanje Bilećkog polja – 8.919.250 KM. Ni Delegacija Evropske unije nije ostala imuna na njegov poslovni šarm. Gradio je Kantonalni i Općinski sud i Tužilaštvo Tuzlanskog kantona za 9.880.391 KM, rekonstruisao zgradu Osnovnog suda u Foči – 3.448.732 KM.

Hidroelektrane na Vrbasu odlučile su da grade malu hidroelektranu „Bočac 2“, Stanković je bio spreman, ali i 19.287.727 KM. Stanković je rasporedio radnike i na HE Dabar da kopaju tunel za basnoslovnih 131.0104.777 KM.

"Sitne" iznose od po pet i 15 miliona više niko nije brojao... „Elektroprivreda BiH“ odabrala ga je za gradnju „bloka 7“ Termoelektrane Tuzla za 21.060.000 KM.

Gradeći auto-puteve, zavolio je obilaznice oko gradova. Dobojska mu je iz budžeta Autoputeva plaćena 214.378.201 KM, a auto-put od Rače do Bijeljine 302.058.385 KM. Sve mu je povjereno, i projektovanje i izgradnja.

Stankoviću se nije opirao ni „borac protiv tajkuna“ i „borac protiv kriminala i korupcije“ PDP-ov Draško Stanivuković. U martu ove godine angažovao ga je za gradnju mosta u Docu – 8.709.064 KM.

 

GOSPODARENJE UREĐIVAČKOM POLITIKOM

 

Za potrebe porodice Dodik, Stanković je ušao i u poslove sa medijima – krajem 2017. kupio je Alternativnu televiziju, za 56 odsto udjela dao je oko četiri miliona KM. Prvo je uplatio avans od oko pola miliona KM, a u posljednjoj nedjelji decembra 2017. i ostatak od četiri miliona maraka. U međuvremenu, Igor Dodik, sin Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, kao predstavnik kapitala „Integrala“, pojavljivao se na sastancima sa novinarima.

U martu 2019, prema pisanju „Capitala“, “Grand trade” presuđenog kriminalca Mile Radišića postao je vlasnik 24 odsto, dok je većinski vlasnik sa 51 odsto učešća „Integra inženjering“ u vlasništvu Slavice Stanković, Slobodanove supruge. Nešto udjela imala je i firma „K-2“, koju je u maju prošle godine kupio, ni manje ni više, nego „Prointer“, koji u svojim redovima, a po priznanju oca Milorada, ima najpoznatijeg saradnika – Igora Dodika.


„Prointer“ je prethodno kupio od „Integre“ i „Grand tradea“ većinski udio i tako u potpunosti preuzeo Alternativnu televiziju.

U januaru ove godine Alternativna televizija ponovo je promijenila vlasnika, te se u sudskom registru kao osnivač i „Prointerova“ sestrinska firma „Infinity media“.

 



Izvor: zurnal.info
Foto: Žurnal