Danas počinje novo brojanje glasova za predsjednika Srpske


13.10.2022 07:14


U Glavnom centru za brojanje glasova u sarajevskoj dvorani Zetra danas u 15:30 sati počet će novo brojanje glasova za funkciju predsjednika i potpredsjednike entiteta Republika Srpska. 



Centralna izborna komisija (CIK) je prije tri dana na sjednici odlučila da se ponovo broje glasački listići za predsjednika Republike Srpske.

Prema dosadašnjim rezultatima Milorad Dodik (SNSD) ima 291.915 glasova, a Jelena Trivić (PDP) 262.969 što je razlika od skoro 29 hiljada glasova.

Opozicija je tražila novo prebrojavanje glasova jer su uvjereni da je njihova kandidatkinja brutalno pokradena.

Smatraju da su se nepravilnosti počele dešavati nedugo nakon što su se glasovi počeli brojati.

Tvrdi se da su članovi biračkih komisija na pojedinim biračkim mjestima bili pod pritiskom vlasti i da su bili zastrašivani, a sve kako bi se Dodiku osigurala pobjeda.

Prema navodima opozicionih stranaka, vlast je slala "batinaše" da se obračunaju s pojedinim članovima biračkih odbora.

Vladajućima u Republici Srpskoj nije bilo prihvatljivo ponovno brojanje glasova, jer su smatrali da je izborni proces bio zakonski regularan.

Dodik je na konferenciji za medije izjavio da njegova pobjeda nije sporna.

Dan uoči novog brojanja, pojavila se informacija da u Doboju sa 61 biračkog mjesta CIK-u nisu vraćene vreće sa neiskorištenim listićima, to znači da nije vraćeno 60 posto neiskorištenih glasačkih listića, od ukupno 120.000.

Centralna izborna komisija BiH je ponudila svim medijima u zemlji, koji to žele, da novo brojanje prenose uživo.



Izvor: Klix
Foto: AA