Poskupljuje gas u Srpskoj, a Dodik obećao da neće


13.10.2022 09:12


Upravo je zbog naftne formule, odnosno rasta cijena goriva Gasprom i poslao novu, veću cijenu gasa, ili što bi vladajući rekli istu, prijateljsku cijenu. 



Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik 20. septembra u Moskvi se sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. O rezultatima tog sastanka prvo je govorio premijer Republike Srpske Radovan Višković, poručivši da Sarajevo ne zna da cijeni veliki benefit za BiH i dogovor o nižoj, odnosno prijateljskoj cijeni gasa koji je u Moskvi dogovorio Dodik. Dobre vijesti za građane zatim je potvrdio i sam Dodik.

Međutim, gas će biti skuplji i u Srpskoj i u Federaciji BiH i to na zahtjev ruskog Gasproma. Iz ove kompanije su poslali novu cijenu Energoinvestu, posredstvom kog gas dobija i Istočno Sarajevo.

Iz Vlade Federacije BiH potvrđeno je da se radi o poskupljenju za 9,7 posto do kraja godine, koje bi trebali prihvatiti na sjednici u četvrtak. Mi smo u kompaniji Sarajevo gas provjerili da li to znači i skuplji gas za stanovnike Istočnog Sarajeva.

Dakle poskupljenja će biti, ali čekaju se informacije koliko...


Upravo je zbog naftne formule, odnosno rasta cijena goriva Gasprom i poslao novu, veću cijenu gasa, ili što bi vladajući rekli istu, prijateljsku cijenu.

Iako je i u režimskim medijima Dodikovo obećanje nakon sastanka sa Putinom predstavljeno kao posebno dobra vijest za građane Istočnog Sarajeva, danas oni i nisu oduševljeni zbog najavljenog poskupljenja...

Iz federalne vlade su najavili subvencije za potrošače kako bi se poništio efekat poskupljenja, ali se te subvencije neće odnostiti na stanovnike Istočnog Sarajeva, što nam je i potvrđeno iz kompanije Sarajevo gasa ad Istočno Sarajevo.

Tako građani ovog grada ostaju prepušteni sami sebi. Iz opozicije su jasni, ovo nije prvi put da Dodik obećava ono što ne može ispuniti.

Za građane Istočnog Sarajeva ipak postoji i jedna potencijalno dobra vijest. Iz kompanije Sarajevo gasa ad Istočno Sarajevo najavljuju da u decembru ističe njihov ugovor o snabdijevanju i transportu gasa između sarajevskog preduzeća „Sarajevo-gas“ i „Energoinvesta“, poslije čega bi im dobavljač trebalo postati preduzeće „RS-gas“, što bi značilo i oko 10 posto jeftiniji gas za Istočno Sarajevo.

Međutim, uz najavljeno poskupljenje od 9.7 posto, saldo je skoro nula.



Izvor: BN
Foto: Ilustracija