Cijena goriva mogla bi ići i do tri i po marke


12.10.2022 07:39


Cijene goriva nastavljaju da rastu. Iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore RS kažu da se ne očekuje stabilizacija te da bi cijene mogle ići i do tri i po marke po litri.




Na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj gorivo je već skuplje, a u najavi su i nova poskupljenja. Kako su saopštili iz Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima pri Privrednoj komori Srpske, dizel je u prosjeku poskupio za 7 do 9 feninga.

- Cijena litra dizela trenutno, u prosjeku, iznosi 3,20 КM. Cijena benzina se nije mijenjala i stabilna je, a litar u prosjeku košta između 2,64 i 2,72 КM. Razlozi poskupljenja su globalna situacija na finansijskim tržištima, nepovoljna bezbjednosna situacija i moguća ograničenja postojećih ruta snabdijevanja - naveli su u Privrednoj komori.

Građani su ogorčeni. Kažu da su cijene goriva, za nizak standard, kojim većina u BiH živi, neopravdano visoke.

Distributeri još uvijek ne izlaze sa konkretnim podacima za koliko će tačno rasti cijene goriva. Čekaju da vide koliko će poskupjeti rafinerije, da bi odredili cijene u maloprodaji. Ekonomisti kažu su nova poskupljenja posljedica odluke zemalja OPEC-a da se smanji proizvodnja, što izaziva nezadovoljstvo velikih ekonomija i tržišta, prvenstveno EU, koje bilježe povećanju potražnju.

 „To je sad jedna ozbiljna globalna igra u kojoj su mnogi zainteresovani ekonomski drugi politički na kraju to ćemo svi da platimo mi kao sitna raja i kupci goriva na benzinskim pumpama. U ovom momentu je situacija da mi kao građani ne možemo ništa uradit osim da žalimo što nismo bili u situaciji da vlast koja je bila u mogućnosti da ukine akcize na gorivo i barem malo olakša život našem siromašnom budžetu svake porodice u Bosni i Hercegovini“, kaže Zoran Pavlović, ekonomista.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, od 2018. do 2020. godine u Bosni i Hercegovini prikupljeno je oko 1,5 milijardi maraka prihoda od akciza na naftu i naftne derivate i oko 1,8 milijardi maraka prihoda od putarina. Možda su baš te cifre dovoljan razlog što nadležni uporno ignorišu zahtjeve za regulisanje cijena goriva, jer ne žele da se odreknu prihoda koji im omogućavaju visoke plate, skupe automobile i druge privilegije, dok građani sve teže nabavljaju osnovne životne namirnice.



Izvor: BN/Agencije
Foto: Ilustracija