Slušanje muzike važno koliko i vežbanje


30.09.2022 21:15


Na osnovu najnovijeg istraživanja, čiji su rezultati objavljeni u časopisu American Medical Association Network Open, slušanje muzike pozitivno deluje na mentalno zdravlje.Štaviše, njen uticaj je zapravo jednak rezultatu koji se postiže fizičkom aktivnošću, odnosno, smanjuje se nivo stresa u organizmu.

 

Mozak luči dopamin

 

Iako se i ranije znalo da muzika pozitivno utiče na mentalno zdravlje, pogotovo kada je reč o terapijama pomoću muzike, ovo je prvi potvrđeni podatak koji slušanje omiljene pesme ili kompozicije povezuje, odnosno, izjednačava s benefitima vežbanja.


"Nimalo nas ne iznenađuje podatak da muzika poboljšava emocionalno blagostanje, dok nam, istovremeno, pruža potreban odmor od stresnih situacija. Istraživanja pokazuju da kada slušamo muziku naš mozak otpušta dopamin, a on smanjuje osećaj napetosti i stresa", kaže psiholog Skot Glasmen, jedan od autora sprovedenog istraživanja.

"Nedavne studije, takođe, su otkrile da ljudi imaju više koristi od vežbanja dok slušaju muziku. Njihova motivacija je veća, a pozitivno utiče i na njihovo raspoloženje prilikom fizičke aktivnosti", dodaje Glasmen.Izvor: B92
Foto: Pixabay