Dodikove ucjene i prijetnje u kampanji: Ko ne glasa za SNSD neka vrati pare!


23.09.2022 20:13


Predizborni skupovi su za Milorada Dodika izgleda idealna prilika da ucjenjuje građane Republike Srpske, umjesto da brani njihove interese i poboljša standard života. Ucjene nisu dovoljne, pa se Dodik ne libi ni da otvoreno prijeti, posebno tokom kampanje, već godinama, i to svima koji na izborima ne zaokruže SNSD na glasačkim listićima. Prvi na tapetu su uvijek bili penzioneri kao najmasovnije glasačko tijelo. 



„Željka je predano radila sa penzionerima, da se povećaju penzije u ovom vremenu, kumulativno za posljednjih 4 – 5 godina oko 20 posto. A sad će penzioneri dobiti jednokratnu pomoć da dođu na izbore i glasaju za nas. Ako slučajno ne glasaju, mi ćemo pare vratiti nazad. Ko neće da glasa za nas, nek ne uzima povišicu.“, rekao je Milorad Dodik 18.09.2018.

Milorad Dodik nije zaboravio ni radnike, pa je iste te, 2018. godine, pred prethodne opšte izbore, na izbornoj tribini u Gacku imao jasnu poruku za njih.

„Nemoj ko slučajno, ko je zaposlen u Gacku, da glasa za Govedaricu i SDS, izbacićemo ga s posla. A vas molim, koga vi vidite da glasa, a da radi, samo vi javite, ja ću ga izbaciti, ne treba vama. Direktore, nemoj mi biti tako ozbiljan, ja ti otvoreno kažem, neću više da ih gledam tamo.“, poručio je Dodik 26.09.2018.

Nevladina organizacija Transprensi Interenešnel je tada podnijela krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika zbog otvorenih prijetnji penzionerima i radnicima RITE Gacko.

Ipak, Tužilaštvo BiH je odlučilo da u svemu nema elemenata krivičnog djela, jer, kako je navedeno, Dodik tada nije mogao da utvrdi kako su radnici iskoristili svoje glasačko pravo.

„Bilježili smo samo ta jednokratna davanja pred izbore, ne ona redovna koja se daju iz budžeta, i već imamo da je oko 200 miliona maraka podijeljeno građanima kroz te jednokratne pomoći koje su uslijedile sad pred izbore, po 100, po 50 maraka. Tu se radi o indirektnoj kupovini glasova. Transparensi je kroz izmjene izbornog zakonodavstva predlagao da se na neki način ograniči potrošnja javnog novca u ovom periodu.“, poručuje Srđan Traljić iz Transparensija.

Analitičari poručuju da je to bila jasna poruka i drugim kanidatima – prijetite, zloupotrebljavajte javni novac, ucjenjujte – nećete snositi odgovornost.

„Upravo ta poruka da možete da činite šta hoćete i da ćete proći uglavnom nekažnjeno, zapravo daje alibi za jedno takvo arogantno ponašanje onih koji se nalaze na određenim funkcijama. Ja bih cijelu tu priču oko zloupotrebe javnih sredstava stavila u drugačiji kontekst. To je kontekst odluke koju je donio visoki predstavnik Kristijan Šmit, gdje se izričito napominje da će svaka zloupotreba javnih sredstava biti sankcionisana. Tu su propisane i znatno više kazne. Sada će biti posao na nadležnim institucijama da urade svoj dio posla.“, kaže Tanja Topić.

Ono zbog čega su kandidati nekad bili eliminisani iz izbornog procesa, danas je postalo svakodnevica na koju niko ne reaguje, bez obzira što su u pitanju čiste ucjene i prijetnje biračima. Milorad Dodik je, po ko zna koji put, otvoreno priznao na centralnoj tribini SNSD - a u Tesliću prije nekoliko dana, da penzionerima daje po 100 maraka zbog izbora, jer kako je rekao, zašto bi im drugo i dao.

„Ja ću reći, još ovdje ima i penzionera. Tamo negdje oko 25, 26, 27- og dobićete po još 100 maraka pored penzije. Dakle, mi se rukovodimo time da treba u ovom vremenu, ogrev je poskupio i još mnogo toga. A kada opozicija kaže, vi to radite radi izbora, a ja kažem, pa naravno, zbog čega drugog bi radili.“, rekao je Milorad Dodik 16.09.2022.

Milorad Dodik je posljednjih godina svoj politički rad nerijetko bazirao na ucjenama i prijetnjama. Sve datira još od 2016. godine, kada je 30. oktobra na stranačkom skupu, najavio da će biti napravljena Crna knjiga svih onih koji su na neki naštetili SNSD - u.

Namjere koje je imao kao predsjednik SNSD – a je izgleda prenio na institucije, pa je 16. novembra 2020. godine, dan nakon lokalnih izbora u BiH, kada je SNSD – ov gradonačelnik izgubio, najavio da će obustaviti pomoć Vlade Republike Srpske gradu Banjaluci i prekinuti sve investicije.

 



Izvor: BN
Foto: BN