" />   " />   " />


Glavno pitanje: Kako napustiti Rusiju?


21.09.2022 15:26


Ruski predsednik Vladimir Putin i njegov ministar obrane Sergej Šojgu jutros su u svojim nastupima na ruskoj televiziji najavili delomičnu mobilizaciju 300.000 Rusa, koja kreće već danas. Naglasili su da će bit će pozvani samo rezervisti. 

 


U momentu kada se pojavila informacija o mobilizaciji, građani Rusije "pomoć" su potražili na Guglu.

"Kako napustiti Rusiju" fraza je koja se najviše guglala u Rusiji, a što vidi na Google Trendsima.
Šokantna vest da će mobilizacija započeti odmah, odnosno danas, znači da će mnogi Rusi, posebice mladi stručnjaci, verojatno početi da razmišljaju o što skorijem odlasku iz zemlje. Rusko tržište deonica nakon objave vesti o mobilizaciji naglo je palo, a postoje i izveštaji o porastu prodaje avionskih karata za odlazak iz zemlje.

Podaci Google Trends pokazuju skok u pretraživanjima za Aviasales, koja je najpopularnija ruska web stranica za kupnju karata za letove. Direktni letovi iz Moskve za Istanbul u Turskoj i Jerevan u Jermeniji, oba odredišta koja Rusima omogućuju ulazak bez vize, rasprodani su u sredu, prema podacima Aviasalesa, prenosi agencija Hina.

Ta fraza najviše je guglana oko 18 sati po lokalnom vremenu, nedugo nakon što se pojavila vest o obraćanju ruskog predsednika.

Neće prihvatiti Ruse?

Neke linije s međusletanjem, uključujući one od Moskve do Tbilisija, takođe nisu bile dostupne, dok su najjeftiniji letovi od ruskog glavnog grada do Dubaija koštali više od 300.000 rubalja, što je višestruki iznos prosečne mesečne plate.

Na ove i slične informacije već su stigle reakcije iz inostranstva. Agencija Rojters javlja da je Litvanija, članica Evropske unije koja se graniči s Rusijom, poručila kako neće ponuditi utočište nijednom Rusu koji beži od mobilizacije. Njihov ministar spoljnih poslova Edgards Rinkevic objavio je to u sredu na Tviteru, navodeći kao razlog "zabrinutost za bezbednost".

 

 


Izvor: B92
Foto: pixabay.com