U skladištima propada stotine miliona evra ogrevnog drveta


16.09.2022 15:48


'Mi imamo velike lagere i veliku roba koja nam sada na ovom vremenu kisne. Lageri su svi puni. Na otvorenome. Znači gnjije nam roba.'



Ogrjevno drvo vrijedno oko stotinu miliona eura propada u skladištima, a proizvođači upozoravaju nadležne da će šteta biti јоš veća ukoliko se rampa za izvoz što prije ne podigne, jer je potražnja na domaćem tržištu za paletirano drvo daleko manja u odnosu na lagerovanu robu, javlja BHRT.

Tromjesečna zabrana izvoza peleta i ogrjevnog drveta koju je donio je Savjet ministara ističe 24. septembra, a prema mišljenju proizvođača ogrjevnog drveta bila je kontraproduktivna i nije osigurala smanjenje cijena ovih energenata na domaćem tržištu.

Situacija u koju su zapali zbog zabrane izvoza, kažu proizvođači ogrjevnog drveta u paletama, više je nego alarmantna.

U slučaju da se zabrana izvoza produži za još tri mjeseca, što traži federalna Vlada, u pitanje će doći opstanak više od 160 domaćih firmi i 15 hiljada radnih mjesta.

Tvrde da je domaće tržište podmiremo, da im roba sada propada, a prijete im tužbe ino-kupaca zbog nepoštovanja ugovora.

Da bi eventualna odluka o nastavku zabrane izvoza bila kontraproduktivna, mišljenja su i u Privrednoj komori.

“Ona ugrožava velike količine zaliha koje postoje na stanju. S druge strane, ugrožava funkcionisanje Šuma RS jer je veliki dio izvođača radova takođe ovom mjerom pogođen i mi smo jedno siromašno društvo da sebi dozvolimo toliki rizik da nam tolika roba propadne na stanju”, navodi predsjednik Privredne komore Banja Luka Goran Račić.



Izvor: BHRT
Foto: BHRT