Trovanje hranom u restoranu u Parlamentu BiH


16.09.2022 14:27


U restoranu Parlamentarne skupštine BiH, čije su cijene inače bagatela, nedavno je prijavljeno trovanje punjenim paprikama jedne od zaposlenih ove institucije, zbog čega je morala intervenirati kantonalna inspekcija, saznaje portal 'Avaza'. Izlaskom na teren, inspektori nisu pronašli punjene paprike, ali jesu uočili, kako nam je potvrđeno, niz nepravilnosti u radu restorana kojim upravlja Služba za zajedničke poslove institucija BiH.

Saznajemo da je naređeno i uništeno čak 90 kilograma mesa, zbog neispravnog držanja.

Neki proizvodi nisu imali ni deklaraciju.

Inspektori su utvrdili da su u kuhinji zatečena i zamrznuta unaprijed pripremljena imenovana i neimenovana jela (ambalažirana u oštećene pvc vrećice), mliječni proizvod kojem je istekao rok upotrebe te sirovine bez deklaracije i mogućeg utvrđivanja sljedivosti.

- Navedene proizvode ukupne količine 89,69 kilograma na licu mjesta inspektor proglašava higijenski neispravnim te naređuje njihovo uništenje putem KJKP „Rad“, a potvrdu o uništenju potrebno predočiti inspektoru na uvid - stoji u informaciji u koju je portal "Avaza" imao uvid.

Osim toga, inspektori su naveli da je analizom uzoraka na Veterinarskom fakultetu dobiven zadovoljavajući rezultat gotovog jela, ali da su rezultati ispitanih briseva površina pokazali povećan ukupan broj bakterija.

Inspekcijskom kontrolom zatečene sirovine od koje se spravljaju jela, pri čemu je konstatovano da se meso u predmetni restoran doprema u svježem stanju što stoji i na deklaracijama, a da se u istom, na neadekvatan način vrši njegovo zamrzavanje.Izvor: Avaz
Foto: Avaz