Da li ste čuli za koze koje padaju u nesvest!?


16.09.2022 11:08


Verujemo da 90% vas nikada nije čulo za ovakve koze – koze koje se same od sebe onesvešćuju odnosno padaju u nesvest! 



Koze koje se onesvešćuju odnosno padaju u nesvest zapravo ne gube svest; oni jednostavno postaju ukočeni od straha!

Ove koze pate od genetskog stanja poznatog kao miotonia congenita, koje uzrokuje da njihovi mišići postanu ukočeni na kratak period kada su uplašeni. Kada ukočenost nestane, ponovo su na nogama.

Ovo karakteristično ukrućenje mišića dalo je kozi mnoga imena kao što su nervozne koze, koze ukočene noge i koze sa drvenim nogama. Poznatije su kao miotoničke koze.

Miotonija je stanje mišića i nema nikakve veze sa funkcijom centralnog nervnog sistema. Dakle, to ih ne boli i bezbolno je, mada nije lepo podvrgavati ih prekomernom stresu namerno ih plašiti. Stanje nije jedinstveno za koze ili stoku; ljudska bića su takođe pogođena ovim.
Miotonične koze su se prvi put pojavile u američkoj državi Tenesi 1880-ih, kada je prolazni radnik na farmi po imenu Džon Tinsli stigao u zemlju sa četiri od ovih koza. Tinsli je radio u toj oblasti nekoliko godina, a zatim je otišao dalje, ali pre nego što je otišao, prodao je svoje koze svom poslodavcu dr H. H. Maiberriju.

Najmanje jedna od ovih koza imala je ovu posebnu genetsku osobinu. Niko ne zna odakle je Džon Tinsli došao niti odakle je doneo svoje koze. Priča se da je došao iz Nove Škotske, u Kanadi, ali niko nije siguran. Poreklo rase ostaje misterija jer se čini da se stanje nije pojavilo nigde drugde u svetu.

Koze su na kraju postale lokalni izvor mesa. Koze su mišićave, a ipak poslušne i lakše se brinu i održavaju. Takođe se odgajaju kao kućni ljubimci ili izložbene životinje jer mogu biti druželjubivi, inteligentni, laki za držanje i zabavni.



Izvor: Zanimljivosti
Foto: Ilustracija