Loše vijesti - povećavaju se rate kredita


12.09.2022 08:30


U vremenu rekordne inflacije, poskupljuju i krediti. Evropska centralana banka je drugi put ove godine podigla ključne kamatne stope, što će se odraziti i na dužnike u Bosni i Hercegoivni.



Nevoljama građana nikad kraja. S obzirom na to da većina u nekom momentu dođe u situaciju da uzme potrošački kredit za puko preživljavanja, dobiće ga, ali vratiti skuplje.

Evropska centralna banka podigla je EURIBOR odnoso jedinstvenu kamatnu stopu na 0,75 odsto.

“Bh. građani su dio građana Evrope. Mi smo povezani sa Evropom kroz taj EURIBOR, jedinstvenu kamatnu stopu, jer su svi krediti u BiH sa EURIBorom + naknada.”, kaže za BN Berislav Kutle, predsjednik Udruženja banaka BiH. Ekonomista Milenko Stanić, dodaje da su naše finansijske banke potpuno vezane za međunardono tržište. “Sigurno je da će oni slijediti porast kamatnih stopa.”, navodi Stanić.

Kamate su već rasle u julu za pola procentnog poena, pa su veće rate, osjetili mnogi.

“Ja slušam od ljudi, od kolega koje sa mnom rade, a koji su uzeli kredite da li stambene ili neke druge, već im se povećala rata za kredite, tako da već dolaze u problem.”, kaže Jovan Cvjetković iz Udruženja za zaštitu žiranata BiH.

Ekonomista Mirjana Orašanin, pak navodi da plata nije dovoljna da pokrije troškove života građana u BiH. “Ono što se očekuje u narednom periodu je rast kamatnih stopa kojima će se pokušati povećati vrijednost novca, kako bi se inflacija ublažila.”

Inflacija u BiH je duplo veća nego u okuženju, što će se odraziti i na rast kamata, objašnjava struka.

“Visoke kamatne stope nisu stimulativne za privredu i logično je da poslije infalcije možemo očekivati recesiju i pad privredne aktivnosti i sve što ide uz to, a to je smanjenje broja zapsolenih ljudi i smanjenje životnog standarada radnika, a samim tim i stanovništva.”, ističe ekonomista Milenko Stanić.

Za bankare nije sve tako crno. Berislav Kutle, predsjednik Udruženja banaka BiH izjavio je da dok god je infalcija ovakva i dok ona ne dođe do ciljanih 2%, što je plan EU u srednjoročnom periodu, kamatne stope će se povećavati, ali u svakom slučaju kamatne stope na kredite su manje od inflacije.

“Što znači da onaj ko pravilno ulaže, dobije tu razliku koliko je inflacija i kamatna stopa.” Korisnici kredita i više nego zabrinuti.

“Svi to znaju da u ovakvim krizama oni koji imaju lovu, najbogatiji, najviše se opet bogate. Ako ovo ludilo sa povećanjem cijena ne stane doći ćemo u gadnu situaciju.” , jasan je Jovan Cvjetković iz Udruženja za zaštitu žiranata BiH.

Neizvjesna jesen stiže, ali jedno je izvjesno, sve će to narod platiti.



Izvor: BN
Foto: Ilustracija