Drvoprerađivači ogorčeni na vlast, najavili proteste!


12.09.2022 10:19


Na sastanku drvoprerađivača okupili su se predstavnici više od 350 firmi iz oblasti drvne industrije. Privrednici traže hitno stavljanje van snage odluke o zabrani izvoza drvnih sortimenata.



Drvoprerađivači su poslali jasnu poruku vlastima Republike Srpske i BiH, da je privremena odluka o zabrani izvoza drvnih šumskih sortimenata nepravedna i da nanosi veliku štetu privrednicima zbog već potpisanih ugovora sa kupcima.

“Dakle, neko je jednom odlukom prisilno je prekinuo sve te ugovore, a samim tim i tokove proizvodnje, tako da postoji velika opasnost od prestanka rada privrednih društava, neki su već prestali raditi, a neki rade sa smanjenim kapacitetom. Ovo je posljednja poruka da naredna odluka ne smije biti donesena”, kaže Dragan Karać, predsjednik Udruženja drvoprerađivača “Ribnik”.

Zoran Đurašinović, jedan od osnivača udruženja „DIPOS“, ističe da domaće stanovništvo nema razloga za brigu, jer se cijena ogrevnog drveta neće mijenjati.

“Ne radi se samo ovdje o paletiranom ogrevnom drvetu, kao što se to teško priča, tu se radi o sljedećim stepenima obrade, pakovanju u kartone, pakovanju u kese, kao i potpala. Te sortimente mi uopšte nismo u mogućnosti da plasiramo na domaće tržište, jer nemamo kupce za to. Smatramo da je potrebno po hitnom postupku da se ukine mjera o zabrani izvoza.

U varijanti produženja zabrane, mi moramo pristupiti mirnim protestima, doće do obustavljanja radova u šumarstvima, a ako se to dogodi i druge firme će ostati bez sirovine. Proizvođači namještaja, parketa, ostaće i toplana bez sirovine. Jednostavno neće biti dovoljno sirovine na tržištu i u tom momentu smo svi ugroženi i desiće se jedan veliki poremećaj u čitavoj državi, pa čak i više od toga, parkirani su kamioni, vozači odlaze u inostranstvo”, upozorava Đurašinović.

Đurašinović dodaje i da će ogromna količina već pripremljenih drvnih sortimenata, cijepanog drveta i peleta, u slučaju da ne bude izvezena, propasti, čime će se domaća drvoprerađivačka industrija suočiti sa trajnim posljedicama.



Izvor: BN
Foto: BN