Zašto su predmeti visoke korupcije i dalje na čekanju?


09.09.2022 09:22


Evidentno je da postoje problemi u procesuiranju slučajeva visoke korupcije u Bosni i Hercegovini, što je potvrdio i vršilac dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milanko Kajganić. 



On je naglasio da Tužilaštvo preduzima sve što im je u nadležnosti, ali da bez kvalitetnih izvještaja policijskih tijela o počinjenom krivičnom djelu, ni tužilac ne može da formira kvalitetan predmet.

Na pitanje zbog čega ne izlaze sa više informacija o predmetu kupovine vile Milorada Dodika u Beogradu, več javnost iz medija saznaje detalje, Kajganić kaže da ništa ne kriju, već da i inače ne mogu iznositi informacije koje bi mogle ugroziti istragu.

Kajganić je odgovorio i na spominjanje tužiteljke Diane Kajmaković u aplikaciji Skaj, zbog čega se unutar Tužilaštva vodi istraga. Kajmaković je, kao i Kajganić, kandidat za funkciju glavnog tužioca Tužilaštva BiH.

I u slučajevima procesuriranja ratnih zločina nad Srbima, posebno u predmetima Dobrovoljačka, Mahmuljin i Dudaković, Tužilaštvo BiH je uradilo svoj dio posla, tvrdi Kajganić.

Vršilac dužnosti glavnog tužioca govorio je i o predstojećim Opštim izborima, te podsjetio da su za izvršenje krivičnih dijela iz Izbornog zakona predviđene kazne zatvora od tri do pet godina.

Kajganić je rekao i da će Tužilaštvo BiH na dan izbora rasporediti nadležne, dežurne tužioce u regionalnim centrima SIPA-e u Banjaluci, Tuzli i Mostaru, te je pozvao građane da prijave predizborne nepravilnosti, poput prijetnji i nuđenja novca za glas.



Izvor: BN
Foto: BN