Cijene idu u nebo neopravdano, šta rade inspekcije?!


08.09.2022 10:08


Trgovci u Republici Srpskoj kažnjeni su zbog marži sa 433.000 KM. U kojoj mjeri inspekcija može uticati na smanjenje inflacije i krajnju zaštitu potrošača? 



Cijene u marketima zadaju glavobolje građanima. Poskupljenja se nižu. Da li su opravdana ili ne utvrđuje inspekcija, koja ove godine ima pune ruke posla. Republički Inspektorat je od marta izvršio kontrolu u 100 prodajnih objekata.

"Ukupno je kontrolisano od strane republičke tržišne inspekcije oko 100 trgovačkih centara i manjih marketa-trgovina. Od čega je 50 kontrola bilo neuredno, gdje je izdato 100 prekršajnih naloga u vrijednosti od 459.800,00 KM, od toga je za prekoračenje Uredbe o ograničenju marži bilo 60 prekršajnih naloga u vrijednosti od 433.000,00 KM, a 34 prekršajna naloga u vrijednosti od 18.400,00KM izdata su po nekom drugom osnovu za prekršaj, a najčešće je to bio problem neisticanja i neslaganja cijena", navode iz Inspekorata Republike Srpske.

Potrošači, koji pune trgovačke kase, podržavaju svaki vid kontrole.

Nadležni organi ne bi trebalo ni da izlaze iz tržnih centara i marketa, s obzirom na to koliko poštuju, odnosno ne poštuju navedenu uredbu, navode u Udruženju potrošača Zvono iz Bijeljine.

“Praksa je takva otprilike da kod nas kad bi imali za svaki trgovački centar ili radnju ili benzinsku pumpu po jednog inspektora, mislim da bi opet bilo problema. Opet se ponavlja, iako su prije mjesec dana bili izloženi kontroli.”, kaže Jovan Vasilić, predsjednik Udruženja potrošača “Zvono” iz Bijeljine.

Za potrošače bi djelotvornija od novčane kazne bila zabrana rada na određeni period za trgovce koji krše Uredbu o ograničenju marže, kaže Vasilić i dodaje:

“ Trgovci i jedni i drugi ukalkulišu oni u te svoje cijene kazne, kazne su kakve jesu za nekoga velike za nekoga male.”

Ekonomista Aleksa Milojevć, kaže da je pokušaj države da inflaciju obuzda inspekcijama apslutno varanje naroda i vodi samo uvećanju inflacije u budućnosti.

Milojević objašnjava na koji način se može suzbiti galopirajuća inflacija.

“Inflacija se gasi robama ili vlastititom proizvodnjom ili iz vlastitih robnih rezervi. Pošto nemamo svojih roba, već je sva roba iz uvoza, preliće se inflacija iz EU i imaćemo veću nego u okruženju.”

Svjedoci smo da svaki dan cijene rastu, a zaštita potrošača je na marginama. Inspekcije su poželjene, međutim ekonomisti i potrošači, navode da će se pravi efekti osjetiti tek kada profunkcioniše pravna država u kojoj će svi poštovati zakone, pa i trgovci.



Izvor: BN
Foto: BN