Višković obećao stimulacije: 'Nije predizborna priča'


02.09.2022 14:12


Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da ove godine neće biti poskupljenja električne energije za domaćinstva i privredu u Republici Srpskoj, te najavio stimulaciju za one koji potroše manje struje u odnosu na mjesece iz prethodne godine. 



Ako je neko u oktobru 2021. godine trošio 100 kilovat-časova struje, a sada, u oktobru 2022. godine potroši 80, biće oslobođen računa za plaćanje za taj mjesec i tako će biti u narednim mjesecima – rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

On je pozvao građane Republike Srpske na štednju, kojom mogu da budu oslobođeni plaćanja mjesečnog računa za električnu energiju.

Višković je istakao da ovo nije predizborna, niti marketinška priča, već priča Vlade Republike Srpske, te najavio da u Srpskoj neće biti restrikcija, niti ograničenja, ali da će onima koji budu trošili više struje u odnosu na isti mjesec prethodne godine računi za struju biti drugačije obračunavani.

– Republika Srpska je jedina na Balkanu koja ima viškove električne energije i jedina koja plasira više od 30 odsto proizvodnje u izvoz, a građani ne treba da strahuju kao što strahuje cijela Evropa, ali i šire – rekao je premijer Srpske.

On je podsjetio i da “Elektroprivreda Republike Srpske” prodaje građanima megavat-čas struje po cijeni od 22,5 evra, a privredi po cijeni od 53 evra, dok je tržišna cijena na berzama veća od 700 evra, zbog čega se i građani pozivaju na štednju.

– Zato treba da štedimo, i ako uspijemo koji megavat uštediti i prodati na berzama time ćemo donijeti prihod u Republiku Srpsku koji možemo raspoređivati u investicije i pomoći. Ako se tako budemo ponašali, svi ćemo imati benefite, imaćemo više električne energije za izvoz, a građani koji naprave uštedu biće oslobođeni plaćanja – rekao je Višković



Izvor: Srna
Foto: Radovan Višković