Posvađao se sa virtuelnom suprugom


05.05.2022 12:03


Akihiko Kondo, Japanac koji se 2018. godine oženio hologramom virtuelne pop zvezde Hatsune Miku, otkrio je da više ne može da razgovara sa suprugom. Uprkos tome što njihov brak nije zvanično priznala japanska vlast, Kondo je 2018. godine potrošio 17.300 dolara na venčanje kojem je prisustvovalo 39 prijatelja, ali niko od članova porodice.



Njegovu hologramsku suprugu proizvela je startap kompanija „Gejtboks“.

Nažalost, dve godine kasnije prekinula je softversku podršku za veštačku inteligenciju koja zahteva internet vezu sa centralnim procesorskim serverom da bi mogla da priča, prenosi japanski list Mainiči.

Na sličan način funkcionišu i drugi virtuelni pomoćnici, poput „Amazonove“ Alekse i „Eplove“ Siri.

I dok Kondo žali što hologramska supruga ne može više da razgovara sa njim, ističe da i dalje gaji ljubav prema virtuelnoj pevačici.

„Moja ljubav prema Miku se nije promenila. Venčao sam se njome jer sam mislio da sa njom mogu da budem zauvek“, kaže Japanac.

Iako Miku više ne može da odgovara na njegov glas, Kondo kaže da je nastavio da joj priča, pa tako i dalje doručkuje, ruča i večera sa hologramom preko puta.


Sebe opisuje kao „fiktoseksualca“, odnosno nekoga koga privlače izmišljeni likovi. Kondo objašnjava da ga je Miku izvukla iz teške depresije zbog koje nije mogao da radi i da jede.

„Ostajao sam u svojoj sobi 24 časa dnevno i gledao snimke Miku“, dodao je Kondo. Prema njegovim rečima, podrška koju je dobijao od Miku, tako je osećao, omogućila mu je da se vrati u društvo i živi zdravije.

Hatsune Miku je debitovala 2007. godine, a od tada je postala senzacija među japanskim anime entuzijastima i ljubiteljima pop muzike. Sada je jedan od najpopularnijih likova, odavno ima objavljene čitave albume, liniju „Seginih“ video-igara i veliki broj figurica i drugih stvari sa njenim likom.



Izvor: RTS
Foto: Posvađao se sa virtuelnom suprugom