Koji automobil je najčešće na filmu?


19.08.2022 16:31


Carwow je pretraživao svjetske filmske baze podataka u potrazi za automobilom koji se najviše pojavljivao u filmovima. Pobjednik je očigledan, ali ga je teško pogoditi.



U mnogim većim bioskopskim hitovima automobil igra glavnu ili sporednu ulogu. Koji modeli se najčešće koriste?

Analiza filmskih baza podataka IMDB-a i IMCDB-a pokazuje da je pobjednik pomalo neugledni američki model Ford Crown Victoria, prenosi Revija HAK.

Ford je takođe marka koja se najčešće pojavljuje na filmskom platnu. Čak 10.363 primjerka je prikazano u igranim filmovima - više od bilo koje druge marke automobila. Ford Crown Victoria se pojavio na ekranu ukupno 1019 puta. Razlog?

Verzija ovog Forda je bila najčešće korišćeni model policijskog automobila u Sjedinjenim Državama između 1997. i 2013. godine. Na drugom mjestu je marka Chevrolet, a slede Mercedes-Benz, Fiat, Volkswagen, Toyota, Dodge, BMW, Cadillac i Jeep.

Od njemačkih automobila, S klasa je najčešća u filmovima te se u bazama podataka pominje 758 puta. BMW serije 5 slijedi na drugom mjestu sa 650 filmskih pojavljivanja, a na trećem mjestu je BMW serije 3 sa 642 pojavljivanja u svjetskim filmskim produkcijama.



Izvor: HAK
Foto: Ilustracija