Preduzeća utajila 43 miliona maraka neplaćenog poreza


19.08.2022 09:32


Inspektori su češljanjem poslovnim knjiga više od 2.400 preduzeća u Srpskoj otkrili neplaćene poreske obaveze u vrijednosti od skoro 43 miliona maraka. U izvještaju o radu Poreske uprave RS za prošlu godinu navedeno je da su inspektori te institucije u kontrolama kod 2.409 poreskih obveznika utvrdili nove obaveze sa kamatom u iznosu od čak 42,93 miliona maraka.

- Za utvrđene obaveze inspektori su, nakon izvršenih kontrola, donijeli rješenja za plaćanje na ukupan iznos obaveza od 38,69 miliona KM. Na ta rješenja uloženo je 167 žalbi - navedeno je u izvještaju Poreske uprave.

Pojasnili su da se razlika između novoutvrđenih obaveza i obaveza naloženih rješenjima inspektora odnosi na preplate i obaveze za koje poreski obveznici nisu podnijeli poreske prijave, a iste su platili.

Ekonomisti ističu da poređenjem ukupnih poreskih prihoda koje prikupi Poreska uprava RS na godišnjem nivou utvrđene dodatne obaveze i nisu iskazane u velikom iznosu.

- Ono što je zabrinjavajuće jeste da se poslovna situacija i klima komplikuje i da nije više tako lako zaraditi novac kao što je to bilo ranije.

U tom smislu postoje dva pravca, jedan predstavljaju oni koji mudro pokušavaju da izbjegnu ili odgode plaćanje nekih poreskih obaveza, dok su drugi oni koji se još nisu prilagodili digitalnom radu i razmjeni informacija koji se svakodnevno unapređuju – rekao je “Glasu Srpske” ekonomista Zoran Pavlović.Izvor: BN/Glas Srpske
Foto: Ilustracija