Slučaj DORIĆ - analiza!


13.08.2022 22:00


'Ja sam delegirana na mjesto izvršnog direktora u 'Putevima RS' ispred svoje političke opcije i naravno da je to prihvaćeno. S druge strane, imala sam i konkurs u APIF-u, isto je bila podrška partije i to se desilo, tako da sam ja na te dvije funkcije iz tog razloga.', izjavila je Dorić.
Ne stišavaju se reakcije na izjavu Andree Dorić iz Socijalističke partije, da je samo zahvaljujući stranci dobila dvije funkcije. Alarmirao se narod, najviše na društvenim mrežama, a pokrenute su i krivične prijave. Analiziramo, kako su ovakve pojave dozvoljene u bh. društvu?

Stranačko zapošljavanje u Bosni i Hercegovini nije neka novost, ali je Andrea Dorić, kadar Socijalističke partije otišla korak dalje, pa je javno priznala da je preko stranke sjela u dvije visoko pozicionirane fotelje. Кako preko stranke do fotelje, objasnila je za UNU TV:

"Ja sam delegirana na mjesto izvršnog direktora u 'Putevima RS' ispred svoje političke opcije i naravno da je to prihvaćeno. S druge strane, imala sam i konkurs u APIF-u, isto je bila podrška partije i to se desilo, tako da sam ja na te dvije funkcije iz tog razloga.”, izjavila je ona.   
Izjava je bar na kratko probudila masu i pokrenula lavinu komentara. Nažalost, ovo je masovna pojava u bh. društvu, gdje je sistem vrijednosti potonuo na dno, kažu upućeni.

“Dotična je bila samo dovoljno naivna pa je javno to priznala, nažalost to je postalo opšte mjesto. A što je još gore percepcija u javnosti je takva da zanemaruje i da se oglušuje na to.”, kaže za BN komunikolog Mladen Bubonjić.

Andrea Dorić trenutno je u Socijalističkoj partiji  kod Petra Đokića u koju se vratila nakon što je na kratko “preletila” kod Gorana Seleka u SPS i za to vrijeme bila direktor Centra za predškolsko obrazovanje Banjaluka. Njen stranački kolega, takođe preletač, Davor Šešić, stao joj je u odbranu, objašnjavajući da Dorićeva “nije tako mislila”, ali i daje “mladima poslala lošu poruku”.

Ovo nije prvi put, da se mladima ruši moral i nada da je znanje put od uspjeha. Ostala je upamćena i izjava lidera SNSD-a Milorada Dodika od prije nekoliko godina, kada je rekao da je bez angažmana u politici sve zabluda.  A narod, umjesto da vrati dostojanstvo, oguglao na sistem u kome je stranka sve.
“Što je još gore postoje pojedinci koji teže tome, koji ne osuđuju sistem uspostavljen da je takvo ponašanje normalno. Ako vam politika ne pomogne ne možete obezbijedti sebi egzistenciju.”, kaže Bubonjić.

U BiH ne postoje čak ni obaveze konkursa za sve vrste institucija, što znači da je politika jedini i najlakši put do zaposlenja u javnom sektoru, navode u Transparensiju.

“Tek nakon što se cijelo zakonodavstvo, koje tretira ovu oblast izmijeni, onda možemo govoriti o nekim principima odgovornosti, transparentnosti i nezavisnosti institucija. Do tada sve će biti podređeno ličnim, partijskim i drugim interesima i onim struktuama koje kontrolišu institucije i zapošljavaju svoje ljude bez ikakve odgovornosti.”, objašnjava za BN Damjan Ožegović iz Transparensi internešnala.
Dorićeva je zaradila i krivičnu prijavu, o kojoj će se pravosudne institucije tek očitovati. Međutim, uz postojeće pravosuđe, teško je očekivati da će se uskoro stati u kraj zloupotrebama javnih resursa, ističu naši sagovornici. Ipak, najbolji kazneni aparat ima narod, koji može donijeti promjene, a ako smatra da je zaslužio ruganje stranačkih funcionera, možda bolje i ne zaslužuje.Izvor: BN
Foto: BN