Vlast koristi inflaciju: Porezi veći, narod gladniji


05.08.2022 09:36


Vlast u Bosni i Hercegovini hvali se rekordnim prihodima od indirektnih poreza. Dok se državna kasa puni narodnim novcem, narod ne zna kuda njihov novac odlazi? Rekordna inflacija donijela je i rekordne prihode od indirektnih poreza u državnu kasu.

U prvih sedam mjeseci ove godine, prihodi od indirektnih poreza u BiH iznose 5,53 milijarde maraka, čak 935 miliona više u odnosu na isti period prošle godine, saopšteno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

 

Građani u neodumici, gde će njihov novac otići?

 

- Vlast ako nakuplja treba negdje da ulaže...inflacija je velika, cijene svako povećava kako želi, ja smatram da treba biti kontrola ipak treba to zaustaviti, jer plate I penzije to ne prate ...neko leži iza i ubire pare masovno, samo su neki od stavova građana Bijeljine i Banjaluke.

Ekonomista Zoran Pavlović navodi da ono što je najveća tuga što su građani taj novac kupovinom roba prebacili u Upravu za indirektno oporezivanje i ostali su bez tog novca. U prevodu država se bogati, a građani sve siromašniji.

I ne čudi, jer sa rastom cijena, rastu i porezi.

Za jedan litar ulja PDV je u ovo vrijeme iznosio od 30 do 40 feninga, sada je od 0,75 do čak 0,90 feninga. Dakle, kada kupite 1l. ulja u marketu, automatski ste stavili skoro 1 KM u državnu kasu. Jer, građani tj. krajnji potrošači plaćaju PDV i od tog novca se puni državni budžet.

Za sada je dio novca od budžetskih prihoda, otišao u jednokratnu pomoć stanovništvu i u Srpskoj i u Federaciji BiH, ali to je nedovoljno, smatra struka.

- Kada bismo zamrzli nivo PDV na litru goriva, ne da raste proporcionalno porastu cijene, već da bude u fiksnom iznosu i kada bi uveli stopu PDV na osnovne životne namirnice, svako domaćinstvo bi svaki mjesec imalo tih 100 KM. Tako da bi to bio način da se dio tog novca vrati građanima, kaže Pavlović.

Ima mnogo načina da se narodni novac vrati narodu, ali nema političke volje upozorava narodni poslanik Jelena Trivić.

- Zašto nisu ukinute akcize, čime bi gorivo bilo jeftinije u prosjeku za 40 feninga, to bi značajno uticalo i na formiranje svih drugih cijena na čije formiranje utiče cijena goriva, dakle postojali su mehanizmi. Oni koji vrše vlast nisu učinili ništa da to spriječe, navodi Trivićeva.

Cijene rastu, prihodi od indirektnih poreza se drastično povećavaju, a šta biva sa dobrim dijelom tog novca široj javnosti ostaje nepoznato. Sve su prilike da su u bh. društvu polupani lončići. Umjesto da vlast služi narodu – obrnuta situacija: narod služi vlastima.

 Izvor: BN
Foto: Ilustracija