Cijene nafte na svjetskom tržištu pale, šta je razlog?


05.08.2022 09:33


Cijene nafte na svjetskom tržištu pale se zbog zabrinutosti da će slabi ekonomski podaci objavljeni u Sjedinjenim Američkim Državama i Evropi negativno uticati na izglede o potražnji. Međunarodna referentna cijena nafte tipa brent iznosila je danas poslijepodne 93,72 dolara po barelu poslije pada cijene za 3,16 posto.

Američka referentna vrijednost West Texas Intermediate (WTI) trgovala se po cijeni od 88,20 dolara po barelu nakon pada cijene nafte.

Negativni ekonomski podaci objavljeni u mnogim zemaljama u svijetu i očekivanja recesije najviše su uticali na pad cijena nafte.

Američka uprava za energetske informacije objavila je juče da su komercijalne zalihe sirove nafte u državi prošle sedmice porasle za oko 4,5 miliona barela na 426,6 miliona barela.

Odluka Banke Engleske (BoE) da poveća referentnu stopu za 50 baznih poena na 1,75 posto, što predstavlja najveći porast kamatne stope u posljednjih 27 godina, bio je još jedan faktor koji je izazvao zabrinutost u pogledu potražnje nafte.Izvor: Anadolija
Foto: Pixabay