Šolc: Zatražite članstvo u NATO, imaćete podršku


04.05.2022 05:34


Nemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) obećao je podršku prijemu Finske i Švedske u NATO ako zatraže članstvo. Dve zemlje treba da odluče, rekao je u utorak na sednici vlade u Mesebergu kod Berlina kojoj su prisustvovale i premijerke Finske i Švedske Sana Marin (Sanna Marin) i Magdalena Anderson (Andersson).



"Međutim, mi nemamo nedoumica - ako te dve zemlje odluče da žele u NATO, mogu da računaju na našu podršku," rekao je Šolc. Helsinki i Stokholm uvek mogu, dodao je, da se oslone na Nemačku.

Sana Marin je rekla da je ruski napad na Ukrajinu potpuno promenio bezbednosnu situaciju. "Nema povratka nazad," kazala je finska premijerka. Dodala je da njena zemlja ima snažnu i modernu vojsku koja u svako doba može da sarađuje sa NATO.

Švedska premijerka Magdalena Anderson rekla je, povodom mogućeg učlanjenja u alijansu, da su "sve opcije na stolu."

Finska će odluku možda da donese već 12. maja, ako predsednik Sauli Niniste (Sauli Niinistö) saopšti svoj stav. Odluku u Finskoj donose zajedno predsednik i vlada. Švedska će dan kasnije da predstavi bezbednosno-političku analizu u kojoj će biti reči i o NATO.

Od početka ruskog napada na Ukrajinu, Finska i Švedska ozbiljno razmišljaju o ulasku u NATO. Generalni sekretar alijanse Jens Stoltenberg im je već obećao brz prijem ako podnesu zahtev.

U anketama javnog mnjenja u obe zemlje je podrška pridruživanju Severnoatlantskom savezu porasla, a mnoge partije u Stokholmu i Helsinkiju nagovestile su podršku članstvu. Ne, međutim, i socijaldemokratske kojima pripadaju Sana Marin i Magdalena Anderson.



Izvor: DPA
Foto: Olaf Šolc